Varkenshouderij

Achtergrond 9 reacties

Duitse varkensprijs op laagste niveau sinds 2011

Het Duitse varkensvleesbedrijf Tönnies verlaagt zijn varkensprijs woensdag met 6 cent naar €1,40 per kilo. Daarmee komt die notering op het laagste niveau sinds februari 2011.

Toen gooide een dioxinebesmetting van Duits veevoer van het Landwirtschaftliche Bezugsgenossenschaft Damme roet in het eten. Door de dioxine-affaire zakten de Duitse varkensprijzen tussen december 2010 en februari 2011 met 36 cent naar een historisch dieptepunt van €1,12 per kilo. De Duitse varkensvleessector had zeker twee maanden nodig om van die crisis te herstellen.

Dit jaar zijn de uitbraken van Afrikaanse varkenspest in Oost-Europa verantwoordelijk voor de crisis. Rusland sloot zijn grenzen daardoor op 29 januari voor varkensvlees uit Europa. Varkensvleesbedrijven in de EU zijn niet in staat om voldoende alternatieve exportmogelijkheden te vinden. Bovendien vangen Europese consumenten het gemis aan Rusland als exportland niet op met een stijging van hun aankopen van varkensvlees.

Prognose: prijs blijft gelijk.

Laatste reacties

 • eenvoudige boer

  En de geleerden dachten 3 maanden geleden nog dat we de hoogste prijs sinds 2010 zouden krijgen met 2 euro.

 • anrijeba

  Wat een flauwe klets

 • John*

  als je geleerd hebt snap je dat je je niet moet focussen op de marktprijs maar op kostprijs en kwaliteit.

 • kalkar

  Johnnyboy, doe niet altijd zo bijdehand, wijsneus.

 • varkentjeeee

  en toch worden alle varkens geslacht en vermarkt

 • massy

  Die varkensvlees bedrijven vinden dit wel goed zo want dan kunnen zij samen met de supermarkten nog een mooie marge behouden want in de winkel zakt de prijs van het vlees niet dus die consument koopt zeker niet meer vlees als anders dus daar zit het probleem.

 • John*

  herkemij zei t zelf, Vion maakt halfjaar afspraken voor het vlees met de supers. er is dus een prijs die voor een half jaar vast staat. Het verschil wordt gemaakt met de opbrengst van de export. stel afzet super = 50 % afgesproken op 1,50 en de overige 50 % (de export) varieert in opbrengst tussen de 1 euro en 2 euro. Dat betekent dat de varkens schommelen in een bandbreedte van 1,25 tot 1,75.

  Er zijn dus drie dingen van belang:

  De prijsafspraak tussen super en slachterij
  De verhouding tussen binnenland en export (en evt opslag)
  De opbrengstprijs van de export

  Een mooie taak voor de producenten vereniging om dit inzichtelijk te gaan maken.

 • Bart Jan

  Als die afspraken er zijn, laten we dan gelijk een biggenprijs en vleesprijs noteren voor een half jaar. Weet je ook waar je aan toe bent. Geen prop varkens die overhaast geleverd dient te worden, biggen blijven rustig hun plek vinden en je gaat opzoek naar een voer leverancier die het plaatje sluitend maakt zodat jij (wij) als varkenshouder de boterham verdienen kunnen.

 • John*

  dit is ook waar Herkemij naar toe wil.. groep boeren die te tevreden is met die 1,50. de overige groep zal dan volledig van de export afhankelijk moeten worden en werken met prijzen van 1 tot 2 euro..

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.