Varkenshouderij

Achtergrond 2688 x bekeken 33 reacties

Beursprijs biggen daalt sneller

De beursprijs voor biggen daalt deze week met €2,50 naar €23,00 per stuk. Daarmee komt de val hoger uit dan biggenhandelaren afgelopen vrijdagavond verwachtten. Toen gaven zij nog aan dat biggen €2 per stuk minder zouden opbrengen.

De afzet van de dieren loopt zeer slecht. Door de forse daling van de varkensprijzen in de afgelopen weken hebben vleesvarkenshouders totaal geen vertrouwen in een herstel van hun opbrengsten. De biggen die zij deze week opleggen, komen begin februari op de markt als vleesvarken. Dat is normaal gesproken nog geen gunstige tijd voor de afzet van varkensvlees.

Biggen zijn door de forse prijsdaling in de afgelopen weken relatief goedkoop voor vleesvarkenshouders. Zelfs met de lage huidige opbrengst van €135 per vleesvarken houden houders nog na de aankoop van een big nog €105 per afgeleverd dier over voor alle overige kosten.

Prognose: prijs lager.

Laatste reacties

 • JTA

  Als je vleesvarkens op 100 kg geslacht deze week verkoopt is de opbrengst misschien wel € 135, maar is niet realistisch.

 • aj.staal1

  En goeie biggen kosten nu ook nog bijna € 40

 • hans veghel

  hallo derk je moet ook eens na de toeslagen kijken die op beurs of de nvv worden betaald je kan nergens een big kopen voor een prijs van 23 euro

 • Biggemans

  Staal, dan betaal jij bijna netzoveel toeslag als dat de basisprijs is, dat geloof ik niet

 • John*

  135varken - 40 big - 45voer -1,5uitval = 48,5 * 3 = 145,5 euro. kunnen het er goed voor doen dacht ik zo. laat t voer is 55 euro kosten dan blijft er nog 115,5 euro over.

 • hans veghel

  john die biggen die we nu afleveren daar moet je een berekening op doen zijn wel biggen van 65 euro????

 • c.putten

  ja maar zo telt john niet,die telt altijd ten gunste van de mester,wat ie hier mee wil bereiken snap ik niet maar wel dat het steeds meer lariekoek is wat ie uitkraamt .

 • Wim Toornstra

  Hij John wat jij doet is je rijk rekenen en arm tellen.

 • John*

  er zijn drie manieren waarop geteld wordt:

  een gesloten bedrijf
  een vleesvarkenshouder die telt met de opgelegde big
  vleesvarkenshouder die telt met nieuwe big en maandelijkse voerkosten

  allen hebben voor en tegens..

 • V. Arkenshouder

  voer 45 Euro john???

 • V. Arkenshouder

  45 / 93kg geslacht = 0,48 E voerkosten/ kg groei

  Knap als je dat haalt, agrovision zit op gemiddeld 0,74 E
  sjapo john!

 • BoB de Bakker

  Vleesvarkenhouders zitten meestal wel aan de goede kant van de streep. Die keren dat ze teveel hebben betaald voor een big wordt er weet niet hoe lang bijgehaald. Dat ze teveel betalen voor het voer, daar malen ze niet om.

 • John*

  zet de voerfabriek maar is buiten (als je kan) en de aanbiedingen vliegen je om de oren. zolang mester en fokker samen blijven vechten om de prijs kijken de slachterij en de voerleverancier lachend toe en strijken de winst op!

  Trek samen als mester en fokker samen op en de slachterij vecht om de varkens, van de biggen is ook alles bekend zodat de voerleverancier echt zijn best zal moeten en niet meer de big de schuld kan geven als het niet loopt. • silviabakel

  Ik denk dat John een biggenfokker is die zijn biggenverkoop aan het promoten is.
  Biggenprijs van de vleesvarkens die nu geslacht worden ligt 2tientjes hoger, en die voerprijs is ook te mooi om waar te zijn.
  En, of altijd met de opgelegde big rekenen of altijd met de vervangende big , en niet maar wisselen naar believen/biggenverkoop.

 • BoB de Bakker

  @silviabakel, prijzen van grondstoffen zijn harder gedaald dan de mengvoederprijzen. Wat moet er nog meer verklaard worden? Wanneer de zekerheid er is dat er direkt betaald word kan je overmorgen het voer stukken goedkoper in de silo hebben.

 • els

  Nou bob wat een zever als je het varken voor 58 euro vet hebt dan ben je al bij de goeie dus daar nog eens 13 euro af is grote zever

 • John*

  @ silvia bakel,

  Omdat er op 3 manieren geteld wordt kan je natuurlijk ook wel zeggen wie de lachende 3e is? ik zal je helpen dat is de inkoper van de varkens want altijd is er wel een van die 3 het goedkoopste.

 • varkentjeeee

  ja john de technische resultaten reken je toch ook niet met het opleg gewicht van de big van de volgend ronde. de enigste manier is prijs van de big wanneer je hem gekocht hebt voer wat hij op vreet en prijs waarvoor je hem verkoopt. komt neer nu op ongeveer (zeg me als ik erlangs zit heb geen vleesvarkens) 55 euro big 65 tot 70 euro voer en nu brengt vleesvarken ongeveer 130 euro op ongeveer oftewel 130-55-70= 5,- dit is gewoon de realiteit en wat er op de bankrekening overblijft, daar moet de rest van de kosten mee betaald worden nou succes john maar daar kun je niet veel mee, ik schat zo dat een vleesvarkensboer per varken 15 tot 20 euro tekort komt om alles te betalen komt erop neer 1000 plaatsen jaar rond minimaal 45000 euro in de min. verbeter me als er iets niet klopt!

 • John*

  varkentje, hier hoeven we niet in discussie te gaan maar het gros van de bedrijven telt dus wel met de prijs van een vervangende big. Vooral om dat clubs als abab en DLV dit stimuleren. Zelf hecht ik veel waarde aan de voerwinstspiegel van Nieuwe Oogst omdat deze wel de realiteit laat zien. historische voerprijs en biggenprijs.

 • Bart Jan

  Utopia John alles goed kerel, dit voorjaar rekende jij als zeugenhouder nog met opgelegde big. Hier zou een mester volgens jou toen zat mee uit de voeten kunnen. Nu zie de rekensom die varkentje maakt, deze sluit naadloos aan hetgeen nu gebeurd, jij rekent hoe het je uitkomt!!

 • kalkar

  Jonnyboy is een ambtenaar of een hele slechte leraar. Gezien al zijn reacties heeft ie niet veel te doen, ik gok dus op een ambtenaar.

 • John*

  iedereen telt elke keer zoals het hem het beste uitkomt. in het voorjaar waren de biggen te duur omdat deze niet betaald konden worden van de vleesvarkensopbrengst en nu zijn de biggen te duur omdat deze in het voorjaar duur waren..

  feit is nu dat wat er afgelopen voorjaar teveel betaald is nu van de biggen afgehouden wordt. aan het eind van het jaar staat er zoals elk jaar weer 85 euro voerwinst per vleesvarkensplaats en hebben we er weer een bewogen jaar opzitten.

 • joannes

  Het wordt tijd dat iedereen de standaard reken methode hanteert.Dan worden de discussies over kunnen en kennen inhoudelijker! De verschillen in Voerprijzen, Huisvestingskosten, Arbeid, Uitval, Gezondheid, enz, worden dan óók in relatie tot het basis materiaal, de biggen, veel duidelijker! Elkaar de loef afsteken met een appelen en peren vergelijking is tijdverspilling! Of...... zijn de verschillen nog zo groot op die onderdelen, dat het verhullen, de strategie is om de biggen goedkoop te houden. En de concurrentie uit de markt te drukken!

 • John*

  @joannes en wat is de standaard rekenmethode dan?

 • varkentjeeee

  john ik schat dat de voerwinst dit jaar niet boven de 60 euro uitkomt helaas. maar buiten dat het probleem zit groten deels bij de supers die zijn nu de zak aan het vullen met geld. heb jij ergens in de super de vleesprijs zien zakken? waar blijven die 30 cent die er vanaf zijn? niet bij de consument volgens mij! er word met ons gespeeld helaas.
  mijn mening we moeten toe naar vlees met een naam, waarbij de consument zegt ik wil dat vlees met die naam, bijv. zoals Campina, douw Egberts, Cosun met de suiker, noem het maar op. in ieder geval dat ze niet meer om ons heen kunnen dat we nee kunnen zeggen.

 • varkentjeeee

  john rekenmethode is en blijft simpel. je koopt big je voert hem en je verkoopt hem. er blijft dat een x bedrag over en daarmee hoop je de kosten te kunnen betalen en een goede boterham over te houden.

 • Tearpoal

  Als je maar een grote omzet hebt houden de voerleverancier en slachterij je wel overeind. Het zij door korting of door afboekingen van schuld.
  Het geeft ook de moraal weer van de sector.

 • John*

  er worden ook twee voerwinsten gepubliceerd,

  nieuwe oogst (flynth) met de historische biggenprijs
  dlv met de een vervangende biggenprijs..

  in het voorjaar roept iedereen met de dlv voerwinst: er blijft niet over
  en nu roept iedereen met de nieuwe oogst voerwinst de biggen van toen hebben niet genoeg opgebracht.. maar ondertussen is de vervangende goedkoop en blijft er wel voldoende over!

 • varkentjeeee

  john er blijft niks over er is verlies en zwaar ook

 • Bart Jan

  John wil gewoon niet erkennen dat ze (fokker of handel) dit voorjaar totaal verkeerd zaten met de biggen notering. Nu beetje zwalken (doet ie normaliter niet) in zijn uitspraken doet juist bevestigen dat hij fout zat.

 • joannes

  Zolang er over voerwinst geproken wordt, worden prijs en hoeveelheid verschillen geklutst! De verwarring die een rappe accountant nodig heeft voor zijn klantenbinding. En Varkensboeren om elkaar een rad voor de ogen te draaien

 • John*

  @ Bart Jan,

  De hoge biggenprijzen van het voorjaar hebben niet geresulteerd in hoge opbrengsten nu. De biggen die nu verkocht worden leggen het verschil weer bij. Uiteindelijk zal de voerwinst op basis van vervangende bigkosten (DLV) net zoals de afgelopen jaren weer ergens rond de 84 euro liggen en blijft de liquiditeitsposities van de vleesvarkenshouders gelijk.

 • BoB de Bakker

  De marktprijs volgt altijd de kostprijs, dus ik denk dat zowel John als Joannes gelijk hebben.

Laad alle reacties (29)

Of registreer je om te kunnen reageren.