Varkenshouderij

Achtergrond 13 reactieslaatste update:10 jan 2014

Voerwinstgegevens: 2013 iets lager dan vorig jaar

Verschillende partijen hebben voerwinstgegevens bekend gemaakt over 2013. Het beeld is niet eenduidig. Varkenshouders zijn kritisch.

Het nieuwe jaar is goed en wel begonnen en de eerste economische gegevens over de varkenshouderij komen binnen.

Het belangrijkste gegeven dat is bekend gemaakt is de voerwinstprognose van de Overleggroep Lange Termijnbegrotingen Varkenshouderij en de Animal Sciences Group van Wageningen UR. In de overleggroep zitten deskundigen uit de banken-, accountants- en advieswereld. Zij maken een prognose van de voerwinsten over 2013 die kan worden gebruikt voor begrotingsdoeleinden en financiële advisering. Totdat de definitieve Agrovisioncijfers bekend zijn geldt de prognose die is opgesteld door de overleggroep als benchmark voor begrotingsdoeleinden.

De prognose van de overleggroep over 2013 komt uit op een voerwinst voor de zeugenhouderij van 585 euro. Dat is 29 euro minder dan in 2012. De vleesvarkens komen uit op 78 euro; drie euro lager dan in 2012.

De DLV voerwinst over 2013 komt uit op 593 euro per gemiddeld aanwezige zeug. Voor 2012 kwam DLV uit op 614 euro. De vleesvarkens komen bij DLV nagenoeg gelijk uit in beide jaren: 78 euro in 2013 tegen 81 euro in 2012. De bedragen zijn ex btw.
Vooral de hoge voerkosten hebben hun stempel gedrukt op de resultaten van 2013. Voor de vleesvarkenshouders was 2013 wederom een matig jaar. Mesters komen amper aan de kritieke voerwinst, de voerwinst die ze minimaal nodig hebben om aan al hun verplichtingen te voldoen. De zeugenhouders komen er wat beter uit.

Administratie- en accountantskantoor Accon AVM meldde op basis van haar eerste analyses over 2013 dat het een redelijk jaar is geweest en dat de cijfers hoger uitkomen dan het meerjarig gemiddelde. Voor de zeugenhouderij komt Accon uit op een voerwinst van 610 euro. In 2012 kwam Accon uit op 605 euro. Voor de vleesvarkenshouderij waren de cijfers: 78 euro in 2013 en 83 euro in 2012.

Varkenshouders uiten steeds vaker de vraag of het wel zo handig is dat de economische winst en verliescijfers zo open en bloot worden gepubliceerd door verschillende partijen. Boekhoudbureau's en voerfabrieken publiceren vaak gemiddelde gegevens van hun klantbestanden en geven er hun eigen draai aan. Het lijkt echter niet waarschijnlijk dat slachterijen of andere afnemers van varkenshouders hun prijzen laten bepalen door gepubliceerde gemiddelde voerwinstcijfers. Het is toch echt de vrije markt die de prijzen bepaalt.

Foto

 • Voerwinstgegevens: 2013 iets lager dan vorig jaar
  Foto: foto Frank Uijlenbroek (201155e)

Laatste reacties

 • houtumj

  HALLO

 • boerderijdinther

  Het bekend maken van deze cijfers maakt het voor partijen als veevoederfabrikanten en banken makkelijk om geld te verdienen. Boeren zitten in de tang, maar ze geven ze net genoeg lucht dat we niet omvallen. Het is inderdaad verleden tijd om alles zo maar bekend te maken.

 • massy

  Niets meer bekend maken dan kunnen die genen die daar mee bezig waren ook weer gewoon nuttig werk gaan doen net als alle varkenshouders.

 • Almagro

  Begin dan maar alvast met het verwerken en analyseren van cijfers en kengetallen in eigen beheer. Dit laten verzorgen op het kantoor van of door medewerkers van bv. de voerleverancier is volgens mij niet meer van deze tijd. Laat ze er maar om vragen en beslis zelf wat je wel of niet wil laten zien.
  Ik vraag nooit naar hun salaris, omzet of winst.

 • varkensboerk

  Als je getallen gebruikt voor prognoses en begrotingen voor bedrijven, dan moet je de specifieke bedrijfsgetallen van het betreffende bedrijf gebruiken en niet de gemiddelden van de sector. En dat moet de sector dan adviseren! Het publiceren dient geen enkel nut, in ieder geval niet voor de varkenshouders. Het is toch niet zo ingewikkeld om te zeggen tegen je accountant dat je niet wil hebben dat de je gegevens meegenomen worden bij het berekenen van de gemiddelden. Als iedereen dat doet zijn we van het gezever af, en slaan banken, voerleveranciers, slachterijen enz ons niet met deze cijfers om de oren.

 • theo rovers

  DLV opdoeken en alle boekhouders plakband op hun mond plakken , dat ze zwijgen. ik weet van coca cola de kostprijs ook niet.

 • DLV Communicatie

  Sake,
  wat je aangeeft dat het niet afgestemd is snap ik niet, het is juist afgestemd op het rekenprijzenoverleg dat we dit als organisaties gecoördineerd naar buiten brengen. Bij dit overleg zijn de varkenshouders vertegenwoordigd, dus als de sector wil dat het anders moet, dan moeten daar de afspraken anders gemaakt worden.
  Overigens past het mij als jullie het niet meer van onze site halen en publiceren, nu doe je het overkomen alsof wij dat publiceren, het staat op onze site voor onze klanten en jullie benutten dat voor eigen verhalen. Het lijkt me goed om dat ook zo te melden, danwel om het niet te gebruiken.
  Paul Bens DLV

 • w v gemert

  Over de balk gesmeten geld en de rekening laten betalen door hun klanten. Ik doe niet mee !!!! en zorg ervoor dat jij ook niet mee doet.

 • varkensboerk

  @Paul Bens, Dan gebruik je toch gewoon de cijfers van de varkensboeren die bij dat overleg vertegenwoordigd zijn? Cijfers voor intern gebruik is op zich geen probleem,misschien zouden de gegevens beter afgeschermd kunnen worden voor de buitenwereld?

 • koestal

  elk bedrijf is anders

 • ErnstvH

  Een regelmatig terugkerende discussie die mij al jaren bezighoudt, nee eigenlijk moeten deze cijfers niet bekend gemaakt worden, maar alle agrarische banken, helaas zijn dat er tegenwoordig niet zoveel meer, reken u wel af op de agrovision cijfers. Wist u dat, in dit gemiddelde nog geen 20% van de zeugen en 30% van de vleesvarkens uit Nederland zijn verwerkt. En ja natuurlijk moet je uitgaan van je eigen kracht, je maakt de berekening voor jezelf en niet voor een ander. Maar helaas kunnen we er niet helemaal omheen. Op basis van je eigen resultaten en je eigen uitgaven kom je een heel eind maar de toekomstige prijsverwachting moet uit het Kwin overleg komen als basis, aangepast naar je eigen situatie. Hoge biggenprijs met of zonder hoge gezondheidskosten etc. kunnen een en ander verklaren maar blijven onderling moeilijk te vergelijken. Je eigen kritieke kostprijs en niet de voerwinst moeten bepalend zijn.
  Ernst van Heijden, Countus

 • DLV Communicatie

  @varkensboer
  ja, laten we de cijfers van de bestuurders van jullie organisaties gaan hanteren :-)
  maar serieus, ik snap de discussie en denk ook dat afschermen van cijfers gewenst is. ik pleit al lang voor een uitgeklede kwin en geen kengetallen als aantal biggen en biggenprijs, maar enkel voerwinst. Die discussie heb ik niet kunnen winnen en ik respecteer het democratische besluit. Volgens mij zou je ook helemaal geen KWIN voerwinst nodig hebben om een begroting te maken. Dat zou de oplossing wellicht kunnen zijn. Je zou ook kunnen werken met % berekeningen en helemaal geen harde getallen. Je gaat dan bijvoorbeeld redeneren dat uw voerwinst voor de komende jaren 81 % is van uw voerwinst over 2012. Volgens mij is de begroting dan al klaar en noem je nergens getallen, alleen percentages.
  In KWIN staat dan een tabel met percentages:
  2012 81%
  2011 131%
  2010 82%
  En geen enkele voerwinst meer nodig voor het maken van begrotingen, anders dan je eigen bedrijfseigen voerwinst. Oplossing?

 • DLV Communicatie

  en voor wie een vleesvarkensbegroting wil maken is de voerwinst voor de komende jaren voor u gelijk aan:
  2012 93%
  2011103%
  2010 100%
  groet, Paul Bens

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.