Varkenshouderij

Achtergrond 765 x bekeken 2 reactieslaatste update:29 jan 2014

Vion volgt Duitse stijging niet

Vion volgt de Duitse stijging van de varkensprijs met 4 cent per kilo van afgelopen vrijdag niet en beperkt zijn verhoging tot 2 cent.

Zowel Duitse slachterijen als Vion noteren weer €1,59 per kilo. Varkensvlees levert nauwelijks meer geld op. Bovendien is het aanbod van varkens nog groot. Het evenwicht op de inkoopmarkt voor vleesvarkens en de afzetmarkt voor varkensvlees is dus nog broos. Slachterijen wachten op een groter aanbod om marges terug te pakken.

De stijging van de Duitse varkensprijzen met 7 cent en de Vion-notering met 5 cent in de afgelopen twee weken is heel opmerkelijk voor deze tijd van het jaar. Normaal gesproken letten consumenten in die maand wat meer op de centen en eten wat minder vlees of willen daar minder voor betalen. Daardoor dalen de varkensprijzen meestal in de eerste maand van het jaar. Slachterijen klagen dit jaar erg over de moeizame afzet. In afgelopen decembermaand was de situatie juist omgekeerd. Toen daalde de opbrengst van varkensvlees niet of nauwelijks, maar verlaagden slachterijen hun varkensprijzen wel in een sneltreinvaart met in totaal 14 cent per kilo.

De zeer grote prijsverlaging in december vorig jaar was waarschijnlijk te groot. Anders valt het niet te verklaren dat slachterijen hun varkensprijzen deze maand verhogen met een groot varkensaanbod en de in hun ogen tegenvallende opbrengst van varkensvlees. Het aanbod van vleesvarkens daalt weliswaar wat, maar is niet steeds niet klein. Ook zijn de slachtgewichten nog zeer hoog.

Slachterijen wachten zodoende op een kleine stijging van het aanbod van vleesvarkens om hun marges te vergroten. Varkenshouders gaan ervan uit dat zij komende weken weinig slachtdieren zullen afleveren. Zij rekenen juist op verdere prijsstijging. Gezien de hoge voerkosten hebben zij dat ook nodig. Die hogere prijs moet wel uit de opbrengst van varkensvlees komen.

Laatste reacties

  • Ad7

    Derk, gemiddeld genomen is de vion notering de laatste tien jaar stijgend vanaf week 3 tot week 36. Dus hoe kom je in je analyse tot de conclusie dat de prijs de eerste maanden meestal daalt?

  • loeskk1

    Je hebt gelijk Ad7. Het moet zijn de eerste maand in plaats van maanden.
    Groeten, Derk Klein Kranenberg

Of registreer je om te kunnen reageren.