Varkenshouderij

Achtergrond 1 reactie

Varkensprijzen onverwacht hoger

Duitse slachterijen en Vion in Nederland verhogen hun varkensprijzen deze week onverwacht met 3 cent per kilo geslacht gewicht franco slachterij. Vion noteert daarmee €1,57 per kilo inclusief btw. Bij de grote Duitse varkensvleesbedrijven Tönnies Fleisch en Vion Nord komen de prijzen op €1,55 per kilo, maar dan exclusief 6 procent btw.

Tot vorige week vrijdag was er geen enkel signaal dat de noteringen zouden stijgen. Integendeel: de tendens was eerder dalend dan stijgend. De verkoopmogelijkheden van varkensvlees vielen vorige week donderdag en vrijdag tegen en het aanbod van vleesvarkens leek vorige week donderdag ook nog voldoende groot voor de vraag naar varkensvlees. Afgelopen vrijdag kwam daar plotseling verandering in. Sommige Duitse slachterijen bleken voor eind deze week toch nog niet voldoende vleesvarkens te hebben om hun slachthaken te vullen. De Duitse vereniging van varkenshouders Vereinigung der Erzeugergemeinschaften für Vieh und Fleisch haakte daar handig op in door zijn notering met 3 cent te verhogen. Duitse slachterijen en Vion Nederland moeten noodgedwongen volgen. De meesten hebben nog steeds met een grote aanvoer.

De verhoging met 3 cent per kilo komt daarom uiterst ongelegen voor de varkensvleesbedrijven. Zij legden vanaf begin dit jaar naar eigen zeggen iedere week 1 cent per kilo toe op de inkoop van vleesvarkens en de verkoop van varkensvlees. In de afgelopen weken verloren zij dus in totaal zo'n 3 cent per kilo. Dat bedrag pakken zij ongetwijfeld een keer terug bij vleesvarkenshouders.

Voor varkenshouders komt de prijsverhoging juist later dan verwacht. Zij rekenden erop dat andere slachterijen de prijsstijging van Van Rooi Meat met 2 cent per kilo in week 2 zouden volgen. Dat was tot deze week niet het geval. Het is daardoor spannend wat Van Rooi Meat woensdag met zijn varkensprijs gaat doen.

Prognose: prijs blijft gelijk.

Eén reactie

  • Willem1984

    'Dat bedrag pakken zij ongetwijfeld een keer terug bij vleesvarkenshouders.'
    Dat hebben ze de laatste maand al gedaan Derk, maar daar hoor je de slachterijen niet over....

Of registreer je om te kunnen reageren.