Varkenshouderij

Achtergrond 12 reacties

'Herstructurering Duitsland is lastiger dan die in Nederland'

Doetinchem - In Nederland is Vion een eind op streek met herstructureren. In Duitsland is het proces veel ingewikkelder. Vion verwacht voor het eind van het jaar de jaarresultaten over 2012 bekend te kunnen maken na verkoop Ingredients

Met de sluiting op termijn van de Helmondse slachterij heeft Vion weer een stap gezet in de herstructurering van de Nederlandse activiteiten. Vion is voornemens de productie van Helmond , zo'n 25.000 tot 32.000 slachtingen per week, in zijn geheel over te brengen naar de slachterij in Boxtel. De koelcapaciteit van dat bedrijf is fors uitgebreid met name ook om op alle mogelijke manieren aan de wensen van klanten tegemoet te kunnen komen. Ook de faciliteiten voor de medewerkers van de Boxtelse slachterij zijn aangepast. Op termijn verwacht Vion in Boxtel uit te komen op een gemiddeld aantal slachtingen van 95.000 stuks per week.

Met de sluiting van de Helmondse slachterij is Vion in Nederland een heel eind op streek in de herstructurering van zijn activiteiten. Het bedrijf heeft straks nog varkensslachterijen in Boxtel, Apeldoorn en Groenlo. Op korte termijn zijn geen verdere stappen te verwachten", aldus Van der Lee, die echter benadrukt dat Vion een dynamisch bedrijf is en altijd bezig zal blijven met de optimalisatie van de productie.

Rest Duitsland. Ook daar zullen nog slagen gemaakt moeten worden. Dit voorjaar moest de hoogste baas van Vion, Norbert Barfuss het veld ruimen. sindsdien is het echter stil gebleven. Dat wil echter niet zeggen dat er achter de schermen niets gebeurt, zo geeft Van der Lee aan. "We zijn er mee bezig, maar het duurt langer dan in Nederland, omdat het een veel ingewikkelder proces is."

Vion heeft in Duitsland vestigingen verspreid over het hele land. Het is een gevolg van de structuur van de bedrijven waaruit Vion is ontstaan. Moksel, waar het Vionverhaal mee begon is vooral geconcentreerd in Zuid Duitsland. Later kwamen daar bij de Noord-Duitse NFZ-bedrijven en die van Südfleisch in Zuid-Duitsland. Regionale productie en streekproducten zijn in Duitsland veel belangrijker dan in Nederland. Ze leveren ook extra toegevoegde waarde op, aldus Van der Lee. Verder heeft Vion in Duitsland te maken met verschillende deelstaten die allemaal weer hun eigen regelgeving hebben. Zie daar de factoren die een herstructurering in Duitsland ingewikkeld maken. "We kunnen dus niet zoals in Nederland heel recht toe recht aan gaan saneren en herstructureren. Het is een zoeken naar een optimum. Er spelen veel meer factoren een rol", aldus Van der Lee.

Tot nu toe heeft Vion ook nog geen definitieve jaarcijfers over 2012 gepubliceerd. Dat zal echter zeker gebeuren voor 1 februari volgend jaar, zo geeft de communicatiedirecteur aan. Het is wachten op het definitieve verkoopproces van Ingrediënts dat dit najaar zijn beslag zal krijgen. Van der Lee verwacht dat de jaarresultaten voor het eind van het jaar bekend zullen worden gemaakt.

Laatste reacties

 • Mozes

  Zo zie je maar dat zaken soms complexer zijn dan je op het eerste gezicht denkt.

 • abtje

  Of je doet het moeilijker voor om nog wat bij te poetsen...

 • fjam

  iemand zand in de ogen strooien bedoel je zeker tsja werkt wel als je wat te verbergen hebt.

 • fjam

  en bijvoorbeeld wanbeleid wat te camoufleren en wie krijgt wat mee naar huis afijn je kent dat wel op dat niveau.

 • Ishtar

  Als je nog nooit over herstructureren hebt nagedacht als VION, dan is dat idd lastig.
  Veel makkelijker om luchtkastelen te verkopen en mooie overnames aan te kondigen etc.
  Als bij VION geen sprake is van falende bestuursleden die miljoenen in eigen zak stoppen, immers verdienen is er niet bij, en niets blijken te kunnen, geeft wel weer aan op wat voor drijfzand de vee-industrie gebouwd is.........

 • Ishtar

  Ik zou de jaarcijfers over 2012 in 2050 bekent maken, wat maakt het uit?

 • harley

  Ik zal maar oppassen voor het geld

 • Tom R

  Interessant om vast te stellen dat het grootste slachthuis van België (Vlaanderen) 2 locaties heeft die beter gespreid zijn dan de 3 van VION in NL. Volgende fase in VION NL lijkt mij Apeldoorn sluiten en die productie overhevelen naar Groenlo, lekker dicht bij de Duitse grens?
  Versnijderij concentreren in Scherpenzeel?

 • antibioticasyndicaat

  Inderdaad, Ishtar: wie is er nu geïnteresseerd in die VION-jaarcijfers?

  VION heeft zijn administratie dus blijkbaar goed op orde:
  De VION-resultaten over 2012 worden reeds vóór februari 2014 bekend gemaakt. Wat vindt de Belastingdienst daar eigenlijk van? En ZLTO?

 • info458

  alleen in boxtel al wordt nu nog verlies gedraaid. 95.000 x € 6.00 per varken = € 570.000,00 per week.

 • Jonas Brabant

  @info, hoe kom jij aan die info?

 • harley

  Ik lever niet meer ik pas wel op voor mijn centjes

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.