Varkenshouderij

Achtergrond 5 reacties

Duitse varkensprijs evenaart hoge niveau van 2012

De Duitse vereniging van varkenshouders Vereinigung der Erzeugergemeinschaften für Vieh und Fleisch verhoogt zijn varkensprijs vrijdag met 5 cent naar €1,93 per kilo. Dat is hetzelfde hoge niveau als afgelopen najaar, maar nog geen recordprijs. Die realiseerde de Vereinigung in 2001 met €2,15 per kilo als gevolg van uitbraken van mond- en klauwzeer.

Duitse slachterijen volgen de prijsverhoging van de Vereinigung met tegenzin. Zij kunnen die stijging niet terug verdienen op de verkoop van hun varkensvlees. Het kleine aanbod dwingt hen om meer te betalen voor vleesvarkens. In Duitsland ligt het aanbod van vleesvarkens nog maar net boven 900.000 stuks per week, terwijl het aantal slachtingen in Nederland tussen 255.000 en 260.000 per week ligt. De slachtgewichten van vleesvarkens waren de afgelopen weken erg laag, maar stijgen inmiddels weer. Zo steeg het gemiddelde geslachte gewicht in Duitsland in week 33 (12 tot en met 17 augustus) met 0,7 kilo naar 95,3 kilo ten opzichte van week 32 (5 tot en met 10 augustus). Bij Nederlandse slachterijen ging het slachtgewicht in die periode met 90 gram omhoog naar 92,05 kilo.

Vion Nederland kon de Duitse prijsstijging met 5 cent per kilo deze week week niet bijbenen en beperkte zijn verhoging tot 3 cent per kilo. Het is dus spannend wat Vion komende maandag met zijn varkensprijs doet.

Laatste reacties

 • w v gemert

  Zou Vion te weinig financiële middelen hebben om met de Duitse prijs mee te gaan, omdat de kip met de gouden eieren nog niet verkocht is????

 • silviabakel

  Denk sowieso dat we het laatste jaar, misschien wel 10cnt, last hebben gehad van de financiële situatie van Vion. En Tonnies/Duitsland maakt daar dankbaar gebruik/misbruik van, want die weten dat natuurlijk ook.

 • hanvk

  @w v gemert 'jouw' nvv geeft anders ook maar een slecht signaal af door maar 4 ct te verhogen. Om scheve gezichten bij leden te voorkomen, kan de nvv beter geen prijzen meer bekend maken. Of ze moeten bij alle prijzen dezelfde 'houding' aan nemen.

 • zeugenstal

  nog 20 cent erbij en t begint ergens op te lijken

 • harm.p22

  vind ik ook @ zeugenstal! kunnen de boeren een paar slechte jaren afbetalen.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.