Varkenshouderij

Achtergrond 1423 x bekeken 2 reacties

Duitse prijsstijging varkens voorbij

De forse stijging van de Duitse varkensprijzen is voorbij. Vrijdag hielden Duitse slachterijen en de Duitse vereniging van varkenshouders Vereinigung der Erzeugergemeinschaften für Vieh und Fleisch hun noteringen gelijk op €1,93 per kilo geslacht-gewicht franco slachterij. In de afgelopen 3 maanden steeg die prijs met €0,33 per kilo.

Het ziet ernaar uit dat er komende weken ook geen verhoging van de Duitse varkensprijs meer aan zit te komen. Duitse afnemers van varkensvlees vinden dat hun inkoopkosten voor varkensvlees al hoog genoeg zijn en willen niet meer betalen volgens Duitse varkenshandelaren. Ook in Nederland zal dat het geval zijn.

Varkensvlees werd de afgelopen maanden duurder in de winkels door de flinke stijging van de varkensprijzen. De consumentenindex voor varkensvlees van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) steeg tussen mei en juli met 2,51 naar 108,35. Voor augustus is deze index volgende week bekend. In augustus steeg de varkensprijs met 13 cent per kilo. Zodoende zal de CBS-varkensvleesindex voor die maand weer wat hoger liggen dan in juli. Desondanks blijft de verhoging CBS-index (plus 2,4 procent) voor varkensvlees ver achter bij die van de varkensprijzen (plus 20,6 procent).

Verkopers zijn terughoudend met het verhogen van consumentenprijzen in hun winkels. Zo rekent marktleider Albert Heijn verhogingen van inkoopprijzen niet meteen door aan zijn klanten. "We proberen schommelingen in de inkoopprijzen zo min mogelijk door te laten werken in onze verkoopprijzen. Bovendien houden we de prijzen van onze concurrenten goed in de gaten. Op basis daarvan bepalen we of we onze prijzen aanpassen", legt woordvoerder Anoesjka Aspeslagh uit.

Laatste reacties

  • theo rovers

    Anoesjka Aspeslagh legt uit , we doen schommelingen in de inkoopprijzen zo min mogelijk door laten werken in onze verkoop prijzen.dat is de macht die ze willen hebben.
    Ik zeg nu heel Europees terug naar 85 kg geslacht gewicht per varken eens kijken wie dan de macht heeft, wie doet mee nu er weinig aanvoer van varkens is.
    dit is wel een opdracht van de NVV.

  • zeugenstal

    anders fjam bellen . maar die nog op vakantie ,hij zal wel een weekje bijboeken

Of registreer je om te kunnen reageren.