Varkenshouderij

Achtergrond 3090 x bekeken 3 reacties

Zomer voor tweede jaar goed voor varkensprijs

De varkensprijs staat sterk in de lift. Dat is opmerkelijk gezien de start van de vakanties. Normaal gesproken daalt de varkensprijs in de vakantieperiode omdat de consumptie in deze maanden kleiner is.

Deze week gaat de varkensprijs met 6 cent per kilo omhoog. Dat is een mooie prijsstijging voor de varkenshouder, zeker gezien het feit dat de prijs vorige week ook al met 6 cent omhoog ging. Dergelijke prijsstijgingen krijgen de varkenshouders niet zo vaak voorgeschoteld en al helemaal niet in vakantieperiodes.

De prijsopleving op dit moment doet denken aan de prijsstijging die vorig jaar eind juli in trad. Toen steeg de varkensprijs in vijf weken tijd met 30 cent per kilo. Oorzaak van die prijsstijging was de handelsblokkade die Rusland instelde voor vlees uit Noord-Amerika in verband met de vondst van de groeibevorderaar ractopamine.

Vooralsnog is voor de prijsstijging van dit moment nog niet echt een duidelijke reden te geven. Ja, het aanbod is krap. Bovendien groeien de varkens minder vanwege het hete weer. Temperaturen van 30 graden Celsius en meer zijn echter ook niet goed voor de consumptie. In de afgelopen weken zette het zonnige weer de consument nog aan om de barbecue aan te zetten. Het hete weer van nu remt echter de vleesconsumptie. Bovendien gaan vleeswarenfabrieken dicht in verband met de zomervakantie.

Naast een krap aanbod zal de prijsstijging ook samenhangen met een betere afzet naar het Oosten. Wellicht speelt nog mee dat Oekraïne de grens een tijd dicht hield voor varkensvlees uit Brazilië in verband met de vondst van de listeria-bacterie. Noord-Amerika en Europa profiteerden hiervan. Een forse prijsstijging in Noord-Amerika voedt de gedachte dat er voor Europa nog wel meer prijsverhogingen in het vat zitten. Veel zal afhangen van de afzet naar verre bestemmingen. Deze export moet voorkomen dat te veel varkensvlees op de Europese markt moet worden afgezet en zodoende de prijzen onder druk zet.

Volgens de Duitse bond van varkenshouders ISW kunnen varkenshouders er op rekenen dat het feestje deze week nog wel aanhoudt. De bond stelt dat de prijs deze week minimaal gelijk blijft op grond van een goede vleeshandel en een kleiner aanbod dan normaal.

Laatste reacties

  • niet

    nou hoop toch echt wel dat het langer dan een paar weken aanhoud, met een paar leveringen ben ik er niet weer bovenop hoor!!!

  • boertje brabant

    klein aanbod blijft komende jaar dus de prijs kan stabiel blijven of stijgen, goede vooruitzichten dus.

  • Lin

    Wat een raar positief stuk. Alsof we er geweldig mee af zijn met deze prijzen. idd de prijzen zijn goed als je kijkt naar andere jaren. Wat in dit stuk niet genoemd wordt zijn de langdurig hoge voerprijzen. Als je deze bekijkt mogen de prijzen nog wel meer stijgen en voor een beste periode om het gat te dichten. Ook al lijken de prijzen van het graan e.d. Te gaan zakken duurt dat ook nog een poos voordat we dit in de voerprijzen gaan merken. Werkt er nog wel iemand met verstand van varkens bij de boerderij? Er zijn vast genoeg stoppers die willen helpen met het publiceren van reële artikelen.

Of registreer je om te kunnen reageren.