Varkenshouderij

Achtergrond 2 reacties

Vion-varkensprijs 6 cent hoger

Vleesbedrijf Vion verhoogt zijn varkensprijs voor deze week met 6 cent naar €1,76 per kilo geslacht gewicht inclusief btw. Daarmee volgt het de prijsontwikkeling bij Duitse slachterijen.

Hun noteringen stegen afgelopen vrijdag al met 6 cent naar €1,74 per kilo exclusief btw.

De stijging van de Nederlandse en Duitse varkensprijzen is in de ogen van de slachterijen geforceerd. Het aanbod van vleesvarkens is weliswaar niet groot, maar de slachterijen krijgen wel voldoende dieren aangeboden om hun klanten van varkensvlees te voorzien. Varkensvlees levert deze week maximaal 4 cent per kilo meer op. Consumenten halen de barbecue meer te voorschijn. Daardoor gaan varkensnekken en -schouders beter van de hand. Ook varkenshammen en -ribben leveren meer op. De handel in varkensmiddels, magere metten en smeltvet loopt daarentegen slecht volgens de slachterijen. Desondanks stijgt de opbrengst van de eerstgenoemde producten wel met 4 cent per kilo bij bureau AIB.

Slachterijen leggen deze week naar eigen zeggen minimaal 2 cent per kilo toe op de inkoop van vleesvarkens. In de afgelopen weken melden zij dat zij ook al 4 cent per kilo hebben verloren, waardoor het totale verlies op 6 cent per kilo uitkomt.

Om het bovengenoemde verlies goed te maken, moet de consumptie van varkensvlees de komende weken goed blijven. Als dat niet zo is, zullen slachterijen hun prijzen op een gegeven moment weer verlagen. Twee weken geleden was dat ook het geval. Toen daalde de varkensprijs ook ineens met 6 cent per kilo, omdat die in de weken daarvoor ten snel (met 13 cent per kilo) was gestegen.

De Vion-varkensprijs ligt 18 cent hoger dan een jaar geleden. Toen bereikte de prijs met €1,58 een dieptepunt om vervolgens in het najaar met €1,93 naar het hoogste niveau sinds 2001 (uitbraken MKZ) te stijgen.

Prognose: prijs gelijk.

Laatste reacties

  • fjam

    Wa bende nu eigenlijk allemaal aan het schrijven derk . moet die prijs volgens jou dan met alle geweld naar beneden cq gelijk blijven of wat! Zodejuu man je lijkt wel betaald door de varkensafnemers.heb jij je wel eens afgevraagd wie je eigenlijk als lezers hebt.da verhaal deze week daar zou zelfs tonnies zich voor schamen.wat een negatieve insinuaties.

  • niet

    Helemaal mee eens fjam!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.