Varkenshouderij

Achtergrond 1300 x bekeken 4 reacties

Export biggen zwaar onder druk

De uitvoer van Nederlandse biggen staat zwaar onder druk. Buitenlandse vleesvarkenshouders vinden hun verliezen in de afgelopen maanden veel te groot en trappen keihard op de rem met hun aankopen van biggen.

Als ze de dieren al willen kopen, betalen zij daarvoor enkele euro's minder dan vorige week. Franco exportplaats leveren biggen 43 tot 48 euro per stuk op.

Door de slechte exportmogelijkheden komen de vaste koppelingen tussen Nederlandse vleesvarkenshouders en vermeerderaars langzamerhand ook onder druk. Desondanks blijft de biggennotering van de DPP onveranderd op 37 euro per stuk. Vorige week hiedl de DPP-noteringscommissie haar prijs onveranderd, terwijl de noteringen van de beurs en de Nederlandse Vakbond Varkenshouders met €1 stegen. Die stijging is deze week weer terug gedraaid, omdat de stemming op de biggenmarkt sinds vorige week woensdag flink verslechterde. Duitse slachterijen kondigden toen forse prijsverlagingen aan, die zij vrijdag ook doorvoerden.

Prognose: prijs gelijk.

Laatste reacties

 • kalkar

  Zoals ik altijd al gezegd heb, worden de biggenprijzen kunstmatig hoog gehouden. De basisprijzen hebben niks meer met de marktsituatie te maken. Welke en wiens belangen zitten hier achter?

 • varkenshouder1

  Als ze kunstmatig hoog worden gehouden dan is dat binnenkort afgelopen. Daar zal binnenkort een kopers stop op volgen als voer niet hard genoeg zakt.
  De biggen zijn overigens niet te goedkoop maar de vette wel te goedkoop. Als we niet opletten gaat dit de biggenmarkt binnenkort danig verstoren. Voer moet goedkoper, evenals de mest maar dat zit er aan te komen.

 • fjam

  Zo gauw ik in de kerk kom zal ik een kaarsje voor jullie fokkers aansteken.

 • fjam

  tsja ik zat er al aan te denken om mijn vette varkens maar te verkopen als biggen die zijn onderhand nog duurder als de vette.

Of registreer je om te kunnen reageren.