Varkenshouderij

Achtergrond 1315 x bekeken 2 reacties

Vion verhoogt varkensprijs in zomer

Het vleesbedrijf Vion verhoogt zijn varkensprijs voor deze week, net als Duitse slachterijen, met 4 cent per kilo. Daarmee komt de Vion-notering op €1,74 en de Duitse prijs op €1,72 per kilo geslacht gewicht.

De verhoging is heel opmerkelijk in deze tijd van het jaar. Normaal gesproken komt de afzet van varkensvlees onder druk vlak voor de zomervakanties. Het krappe aanbod van vleesvarkens is de oorzaak van de prijsverhoging.

De Vion-varkensprijs steeg de afgelopen drie weken in totaal met 12 cent per kilo. Varkensvlees leverde in die periode 8 cent per kilo meer op. Slachterijen legden dus 4 cent per kilo toe op de inkoop van vleesvarkens.

Door de stijging van de varkensprijs gaan de biggenprijs van de Nederlandse Vakbond Varkenshouders met 1 euro omhoog naar 42 euro per stuk. Ook dat is niet gebruikelijk voor de tijd van het jaar. Normaal gesproken is de vraag naar biggen bij vleesvarkenshouders met akkerbouwgewassen in de zomer minder groot dan in de rest van het jaar. Bovendien neemt het aanbod van biggen vanaf mei meestal toe, omdat de gevolgen van zomer- en najaarsdip bij zeugen dan niet meer merkbaar zijn.

De dit jaar ingevoerde strengere welzijnseisen voor zeugen (groepshuisvesting) beïnvloeden de cyclus van de biggenprijzen dit jaar sterker dan de vruchtbaarheid van zeugen. Door het grote aantal stoppende vermeerderaars aan het eind van vorig jaar, is het aanbod van biggen nu kleiner dan normaal. Zo lag het aantal Europese zeugen eind vorig jaar op 12,6 miljoen. Dat is 4 procent minder dan eind 2011. De sterke stijging van de varkensprijzen in de afgelopen weken gunstige vooruitzichten voor de komende maanden, stimuleren varkenshouders deze zomer ook om meer biggen op te leggen dan gebruikelijk.

Prognose: varkens- en biggenprijzen gelijk.

Laatste reacties

  • fjam

    ahaa kijk aan zou het zo zijn ja??

  • drientje

    Teleporc heeft inmiddels al wel weer een ander signaal afgegeven.

Of registreer je om te kunnen reageren.