Varkenshouderij

Achtergrond 1 reactie

Biggenprijzen flink onder druk

De stemming op de biggenmarkt is zeer slecht. Door de onverwacht forse daling van de varkensprijzen met 6 cent per kilo geslacht gewicht, krijgen vleesvarkenshouders ineens te maken met flink lagere opbrengsten voor hun slachtdieren.

Daardoor zijn zij zeer terughoudend met het opleggen van in hun ogen te dure biggen. Daardoor verlaagt de DPP-noteringscommissie haar biggenprijs voor deze week met €3,50 naar €44,50 per stuk. Daarmee komt die notering voor het eerst dit jaar onder het niveau van dezelfde week een jaar eerder. De landelijke richtprijs voor een big van de Animal Sciences Group van Wageningen Universiteit daalt deze week met €2,64 naar €41,74 per stuk door de daling van de varkensprijzen met 6 cent per kilo.

De DPP-biggenprijs ligt deze week, ondanks de forse daling, nog steeds ver boven de landelijke richtprijs. Varkenshouders realiseerden financieel gezien al een meer tegenvallend resultaat dan vermeerderaars in het eerste kwartaal. Zij rekenden op prijsstijgingen door een krapper aanbod van vleesvarkens. Die verwachting kwam niet uit. Vleesvarkenshouders moeten hun financiële reserves zodoende aanspreken, maar die raken snel op met de huidige varkensprijzen. Zij vinden dat de biggenprijs de komende weken met meerdere euro's omlaag moet. Alleen dan kunnen zij hun kosten weer terugverdienen.

Prognose: prijs lager.

Eén reactie

  • wimpy

    voer lager tikt harder door dan een paar euro op de biggen

Of registreer je om te kunnen reageren.