Varkenshouderij

Achtergrond

Nederland realiseert geringe stijging varkensprijs

Franse en Nederlandse slachterijen realiseerden in het eerste kwartaal de geringste stijging van alle varkensprijzen in Noordwest-Europa volgens de ISN. Slachterijen in Frankrijk en Nederland betaalden in de eerste drie maanden van dit jaar gemiddeld respectievelijk 5,4 en 6,5 cent per kilo geslacht meer dan voor vleesvarkens dan in het eerste kwartaal van 2012.

Daarmee bleef de prijsstijging ver achter bij die in Duitsland en Denemarken (respectievelijk 9,8 en 12,9 cent per kilo). Spanje spant in Europa de kroon met een stijging van 17,1 cent per kilo. Dat blijkt uit berekeningen van de Duitse organisatie van varkenshouders Interessengemeinschaft der Schweinehalter Nordwest Deutschlands (ISN)

Met de stijging van 5,4 cent kwam de gemiddelde Franse ISN-varkensprijs in het eerste kwartaal uit op €1,616 per kilo geslacht gewicht. Daarmee moeten Franse slachterijen hun Duitse concurrenten voor laten gaan in de ISN-ranglijst van uitbetaalde varkensprijzen. Die laatstgenoemden maakten het afgelopen jaar een sprong naar boven maakten van 9,8 cent naar €1,619 per kilo geslacht gewicht.

Nederlandse varkensslachterijen betaalden in het eerste kwartaal een gemiddelde varkensprijs van €1,547 per kilo volgens de ISN. Dat is 6,5 cent per kilo meer dan het gemiddelde van €1,482 in de eerste 3 maanden van 2012. Daarmee verkleint Nederland zijn achterstand ten opzichte van Frankrijk, maar het prijsverschil met de andere EU-landen stijgt.

De beste uitbetalers op het vasteland in Noordwest Europa zijn Deense slachterijen met een gemiddelde uitbetaling van €1,636 per kilo tussen januari en maart. Zij betaalden in dezelfde maanden van 2012 gemiddeld €1,507 per kilo. Hun gerealiseerde prijsstijging bedraagt in 1 jaar dus 12,9 cent per kilo. Daarmee passeren zij hun Duitse concurrenten.

Koploper in de ISN-ranglijst van uitbetaalde varkensprijzen blijft Spanje. Dat land betaalde de eerste drie maanden met €1,769 maar liefst 17,1 cent per kilo meer dan in dezelfde periode van 2012. Daarmee vergroten Spaanse slachterijen hun voorsprong in Europa. Het gat met Denemarken, nummer 2 in de ISN-ranglijst de afgelopen maanden opgelopen naar 13,3 cent per kilo.

Of registreer je om te kunnen reageren.