Varkenshouderij

Achtergrond

Afzet biggen loopt stroperig

De afzet van Nederlandse biggen loopt niet gemakkelijk. Het aanbod is weliswaar niet groot, maar vleesvarkenshouders zijn terughoudend met het opleggen.

Zij hadden gehoopt op een stijging van de varkensprijzen rond deze tijd, maar die blijft voorlopig nog uit.

Europese consumenten letten door de economische crisis goed op hun centen en kopen daardoor minder varkensvlees. Slachterijen klagen steen en been over de in hun ogen te lage marges op het inkopen en slachten van vleesvarkens en het verkopen van varkensvlees. Daardoor kunnen zij niet meer betalen.

De DPP-biggennotering blijft deze week met moeite gelijk op 49 euro per stuk. Dat is maar 3 euro meer dan een jaar geleden, terwijl de voerkosten het afgelopen jaar wel flink zijn gestegen. Alleen een beduidend kleiner aanbod en daaruit voortvloeiende hogere prijzen voor vleesvarkens, kan de afzet van biggen bevorderen. Zuid-Europa bestelt beduidend minder biggen in Nederland.

Prognose: prijs gelijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.