Varkenshouderij

Achtergrond 2 reacties

Vion stelt publicatie varkensprijs uit

Vion stelt zijn bekendmaking van zijn varkensprijs uit tot aanstaande woensdag of donderdag. Dat gebeurt bijna nooit. De onzekerheid over de ontwikkeling van de afzetmarkt voor varkensvlees is de reden voor het uitstel.

Duitse slachterijen verhogen hun varkensprijzen deze week fors (met 6 cent naar €1,72 per kilo). Vion heeft duidelijk moeite om die verhoging te volgen.

Normaal gesproken maakt Vion zijn varkensprijs iedere maandag voor de lopende week bekend. Het vleesverwerkende bedrijf volgt daarbij bijna altijd de notering van de Duitse slachterijen van de vrijdag daarvoor. Vion heeft deze week moeite met de Duitse prijsverhoging van 6 cent per kilo. De Duitse vereniging van varkenshouders Vereinigung der Erzeugergemeinschaften für Vieh un Fleisch dwong die forse stijging afgelopen vrijdag af als gevolg van een krap aanbod van vleesvarkens. Duitse slachterijen volgden die verhoging met zeer veel tegenzin, omdat de verhoging van de opbrengst van varkensvlees ver achterblijft bij de hogere inkoopprijs van vleesvarkens. "We willen eerst duidelijkheid over de reactie van de van varkensvleesmarkt op de Duitse prijsverhoging, voordat we onze varkensprijs publiceren. Dat vlees levert deze week tot nu toe 1,5 tot 2 cent per kilo meer op dan vorige week. Daarnaast willen we een beter beeld hebben naar volgende week. Er is en groot verschil tussen een afzetmarkt die de Duitse verhoging accepteert of een situatie waarin de Duitse varkensprijs volgende week al weer (mogelijk fors) teruggaat. Wij proberen jojo-effect te voorkomen of te beperken" legt Vion-inkoopdirecteur Peter van Balkom uit.

Door die stijging is het Duitse aanbod van vleesvarkens inmiddels ook flink toegenomen. Duitse slachterijen accepteren zeker geen extra partijen varkens. Afgelopen vrijdag was nog sprake van een aanbod van 93 tot 94 procent van de normale aanvoer. Dat percentage is inmiddels flink opgeschroefd. Ook Nederlandse slachterijen hebben ruim voldoende aanbod van vleesvarkens (tot 110 procent van het normale aanbod).

Door de forse prijsstijging van vleesvarkens leveren biggen ook meer op. Vleesvarkenshouders hebben meer vertrouwen in de toekomst door de hogere opbrengst van hun slachtrijpe dieren. De biggenprijs van de Nederlandse Vakbond varkenshouders gaat daardoor met €2 omhoog naar €45 per stuk exclusief btw. De beursprijs stijgt meer (met €2,50 naar €45,50 per stuk), omdat de koppelomvang van 140 naar 300 stuks gaat. Daarbij is bovendien €10 van de toeslag opgenomen in de basisprijs. Die is afgelopen vrijdagavond nog op de oude manier via opgaven door handelaren vastgesteld. Komende vrijdag komt er alleen een mutatie van de beursprijs voor biggen. De definitieve notering volgt op de woensdag erna.

Prognose: varkens en biggen duurder.

Laatste reacties

  • leftturn

    wat een onzin, naar onderen kunnen ze wel op maandag. eerst even bij van rooi de kat uit de boom kijken, dan zien hoeveel ze de leveranciers kunnen aftroggelen. en de transporteur uren wachten in boxtel als het even tegen zit. jongens rij ergens anders heen!

  • Wim Toornstra

    Onze trotse MARKTLIJDER

Of registreer je om te kunnen reageren.