Varkenshouderij

Achtergrond

Varkensprijs eindigt jaar op laagste peil

Boxtel – Vleesconcern Vion heeft zijn varkensprijs voor deze week met 8 cent verlaagd naar €1,54 per kilo geslacht gewicht, inclusief btw. Daarmee volgt het concern de prijsdaling op de Duitse markt.

De prijsdaling valt nog een paar cent hoger uit dan in de loop van vorige week werd verwacht.

Een relatief groot aanbod is de reden van de prijsdruk op de Europese varkensmarkt. De slachterijen hebben maar weinig varkens nodig omdat er deze week twee slachtdagen uitvallen en volgende week ook een dag minder wordt geslacht. Bovendien ligt de vleeswarenindustrie vanwege de feestdagen grotendeels stil. Afnemers die wel doorgaan proberen daar zoveel mogelijk profijt uit te halen door flink lagere prijzen te bieden voor het vlees. Het resultaat hiervan is dat de varkensprijs het jaar uitgaat op het laagste niveau van 2013.

De prijsontwikkeling bij vleesvarkens vertoonde dit jaar een opmerkelijke gelijkenis met die in 2012. Beide jaren kende een opvallende prijspiek juist in de zomermaanden. In 2012 kwam dat vooral door de exportproblemen die de VS trof. Na de vondst van groeibevorderaar ractopamine sloot Rusland toen de grens voor vlees uit Noord-Amerika. Dit jaar kampte Brazilië met exportproblemen, met name naar de Oekraïne. De VS en Europa profiteerden daar van. De Brazilianen denken de uitvoer komend jaar weer flink op te kunnen schroeven.

De grootste verschillen in de prijsontwikkeling in 2012 en 2013 zijn te vinden aan het begin en aan het eind van het jaar. Het afgelopen jaar lag de varkensprijs aan het begin 13 cent hoger dan begin 2012. Het jaar eindigt echter 14 cent lager dan de €1,68 die Vion eind 2012 noteerde. Desondanks het gemiddelde niveau van de Vion-notering net als vorig jaar uit op 1,70 per kilo geslacht gewicht.

Begin december ging de varkensprijs in Duitsland nog met 6 cent per kilo omhoog. Deze prijsverhoging laat de varkenshouder nu met een extra grote kater de feestdagen ingaan. Achteraf gezien blijkt de prijsstijging in die week een verkeerd signaal aan de marktpartijen te hebben gegeven, want daarna is de marktsituatie enorm verslechterd. Na de prijsverhoging begin deze maand kwamen er in Duitsland zo veel varkens op de markt dat de prijs onderuit ging. In drie weken tijd is 20 cent per kilo ingeleverd.

Vleesconcern Vion hield de prijsstijging begin deze maand beperkt tot 2 cent per kilo en hield de prijs een week later onveranderd. Daarna volgde het concern de Duitse prijsontwikkeling wel en dat betekent een prijsverval van 14 cent in twee weken.

Een vleesverkoper merkt op dat de varkensvleesverkopen in december elk jaar iets minder lijkt te worden. Op zich zijn de afzetprijzen richting supermarkten nog niet zo veel minder dan vorig jaar, maar het volume slinkt omdat afnemers steeds meer product al eerder inkopen.

Normaal gesproken is januari voor de vleesverkoop ook een slechte maand. Vorig jaar bleef de varkensprijs echter nog redelijk goed in de benen. Onduidelijk is nog of dat dit jaar ook gaat lukken. Veel zal afhangen van de vraag in hoeverre de afzet van slachtrijpe varkens nu moet worden doorgeschoven naar begin volgend jaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.