Varkenshouderij

Achtergrond

Franse varkensmarkt verder in mineur

Het aantal varkensslachtingen in Frankrijk neemt af en ook de consumptie van varkensvlees staat onder druk.

De Franse varkensmarkt is de laatste maanden verder in mineur geraakt. Het aantal slachtingen neemt verder af waardoor ook de productie van varkensvlees terugloopt. Maar daarbij komt nog dat de Franse consument minder trek lijkt te hebben in een karbonaadje of worstjes. Het gevolg is dat de varkensprijzen ook in Frankrijk fors onder druk staan.

In oktober daalde het aantal geslachte varkens tot onder de 'magische'grens van 2 miljoen die in de voorafgaande maand nog net wel werd gehaald. Oktober kwam uiteindelijk uit op 1,993 miljoen geslachte varkens tegen 2,034 in september, een daling met 2 procent die zich ook in de twee maanden daarvoor al manifesteerde. Over de eerste tien maanden van dit jaar komt Frankrijk daarmee op een varkensslacht van bijna 19,8 miljoen dieren, dat is 1,7 procent minder op jaarbasis. Doordat het gemiddeld geslacht gewicht iets opliep naar 81,1 kilo, bleef de daling in tonnage uitgedrukt beperkt tot één procent tot ruim 1,6 miljoen ton.

De Fransen zitten daarmee in dezelfde hoek als Nederland en Denemarken en aan de andere kant Spanje, zo blijkt nog eens uit een overzicht van de agrarische dienst FranceAgriMer. Die dienst wijst er op 'dat de terugloop parallel loopt met de ontwikkeling in de varkensstapel zelf'. Het aantal varkens was halverwege dit jaar met 13,6 miljoen dieren 0,6 procent kleiner, maar het aantal zeugen liep tegelijkertijd met meer dan 2 procent terug naar ruim 1,08 miljoen.

Tegelijkertijd neemt de consumptie van varkensvlees in Frankrijk af, in september weer met 8 procent vergeleken bij een jaar eerder. De dalende tendens die zich sinds het begin van de zomer manifesteert lijkt daarmee sterker te worden. In de eerste jaarhelft lag de consumptie nog beduidend hoger dan in het verleden. Dat kan betekenen dat de sindsdien sterk gestegen varkensprijzen de consument er van weerhoudt om meer van varkens vlees of daarvan gemaakte producten te kopen. Net als elders in veel andere Europese landen is de laatste weken duidelijk een eind gekomen aan die stijging. In oktober kwam de gemiddelde prijs voor Klasse E varkens uit op 1,63 euro per kilo, 10 procent minder dan in september en 6 procent lager op jaarbasis. Op de toonaangevende Marché du Porc Breton in Plérin kwam vorige week een notering van 1,365 euro per kilo op de klok, bijna een dubbeltje minder dan halverwege oktober. De Bretonse varkensmarkt bereikte zijn hoogtepunt in de eerste week van september met een notering van 1,734 euro per kilo.

Frankrijk slaagt er echter wel in meer varkensvlees aan het buitenland te verkopen. Hoewel de export over de eerste tien maanden nog altijd iets kleiner is dan een jaar eerder, maar in september nam die uitvoer opeens met 14 procent toe naar 57.276 ton. Volgens de agrarische infodienst Agrete namen vooral Rusland, Italië en Groot-Brittannië meer Frans varkensvlees af. Tegelijkertijd blijft Frankrijk ook veel varkensvlees invoeren, ondanks alle acties van de fokkers en hun bonden om toch vooral vlees uit eigen land te kopen. In september kwam die invoer uit op 48.850 ton, vrijwel even veel als een jaar eerder, terwijl dat cijfer over de eerste negen maanden gezien met 458.500 ton toch weer bijna 3 procent hoger ligt.

Of registreer je om te kunnen reageren.