Varkenshouderij

Achtergrond 724 x bekeken

Producent varkensbrok teert in op marge

De producenten van varkensbrok hebben in de afgelopen twee maanden flink ingeleverd op hun marge. De grondstofkosten zijn flink gestegen, terwijl de varkensbrokprijzen verder zijn gedaald.

Veevoeradviesbureau Stigevo berekent dat de grondstofkosten voor varkensbrok sinds eind september met 2 euro per 100 kilo vleesvarkensbrok zijn gestegen. De prijs voor vleesvarkensbrok is echter met €1,50 per 100 kilo gedaald naar 26 euro per 100 kilo, zo blijkt uit het prijzenoverzicht van het landbouweconomisch instituut LEI.

Sinds begin dit jaar is de prijs van varkensbrok met €6,15 per 100 kilo gedaald. De prijsdaling bij varkensbrok is daarmee groter dan bij A-brok. De LEI-prijs van standaardbrok ligt iets minder dan 4 euro per 100 kilo lager dan de piek in februari. Dat komt met name doordat de grondstofkosten bij rundveevoer minder zijn gedaald door met name de relatief hogere prijzen van bieten- en citruspulp en sojahullen die in dit voer worden verwerkt.

De grondstofkosten voor varkensbrok (wat voor 70 procent uit granen bestaat) bereikten eind september/begin oktober hun voorlopig laagste punt. Normaal gesproken volgt mengvoer de prijsontwikkeling van de grondstoffen na twee tot drie maanden. Dat betekent dat de mengvoerprijzen deze of volgende maand op een voorlopige bodem zijn beland. Daarna wordt tot in het voorjaar een stabiele tot licht stijgende mengvoerprijs voorzien.

Bij geconcentreerde vleeskuikenkorrel met 35 procent tarwe is onder invloed van de tarweprijzen al sprake van een lichte kentering. De LEI-prijs van dit voer steeg afgelopen maand met €0,15 naar €35,35 per 100 kilo.

Prognose: stabiel tot licht stijgend.

Of registreer je om te kunnen reageren.