Varkenshouderij

Achtergrond

DPP-biggenprijs zakt met 1 euro

De DPP-noteringscommissie verlaagt haar biggenprijs met 1 euro naar 36 euro per stuk. Het aanbod van biggen is weliswaar niet groter, maar door de daling van de varkensprijzen met 6 cent per kilo willen vleesvarkenshouders minder voor de dieren betalen.

De afzet binnen de vaste koppelingen loopt redelijk door. Desondanks is er hier en daar wel wat discussie over de toeslagen.

De export van biggen naar Duitsland begon net weer op gang te komen, maar staat door de forse prijsval van vleesvarkens weer onder druk. Bovendien stellen Duitse varkenshouders steeds strengere eisen aan Nederlandse biggen. Als er maar wat aan mankeert gooien zij zomaar 10 procent van alle dieren uit een koppel. In Nederland ligt dat percentage rond 2 procent.

Spaanse vleesvarkenshouders bestellen ook veel minder Nederlandse biggen. Meestal komt de export naar Spanje in het voorjaar weer op gang. Wel is er vraag naar slacht- of speenbiggen in Zuid-Europa. Dat neemt wat druk weg.

Prognose: de prijs daalt.

Of registreer je om te kunnen reageren.