Varkenshouderij

Achtergrond

Russisch importverbod raakt Duitse varkensprijs niet

Rheda-Wiedenbrück - Het Russische besluit om de import van gekoeld varkensvlees uit Duitsland te weren vanaf 4 februari heeft vooralsnog geen effect op de Duitse varkensprijzen.

Zo'n 10 procent van de Duitse uitvoer naar Rusland bestaat uit gekoeld vlees. Het resterende deel is diepgevroren en dat mag nog wel naar Rusland. Dat land neemt 10 procent van de totale Duitse uitvoer voor zijn rekening. Het Russische importverbod raakt dus 1 procent van de totale export van Duitse slachterijen. De Duitse organisatie van varkenshouders Vereinigung der Schweinehalter Deutschlands en de Duitse varkensslachterijen Tönnies en Vion Nord houden hun varkensprijzen vrijdag gelijk op €1,65 per kilo geslacht-gewicht exclusief btw.

De afzet van varkensvlees liep deze week niet al te best, maar verslechtert volgende week niet door de Russische ban. Normaal gesproken zou de vraag naar varkensvlees flink aan moeten trekken met koud weer. Consumenten eten dan meer stampotten met worsten. In de afgelopen koudeperiode trok de afzet niet aan. Dat houdt een fors herstel van de varkensprijs op korte termijn tegen. Consumenten letten nog goed op de centen en besteden niet meer geld aan varkensvlees.

Of registreer je om te kunnen reageren.