Varkenshouderij

Achtergrond 1065 x bekeken 1 reactie

Kleinere koppels biggen gevraagd

Nu de vorstperiode voorbij is neemt de vraag naar kleinere en middelgrote koppels biggen weer toe. Het aanbod van de dieren is bovendien niet al te groot.

Daardoor loopt de afzet iets beter. De DPP-biggennotering stijgt zodoende met 1 naar 45 euro per stuk. Dat is 1 euro meer dan een jaar geleden.

De prijsstijging is puur een gevolg van het kleinere aanbod. Vleesvarkenshouders hebben nog niet zoveel vertrouwen in een forse opleving van de afzetmarkt voor varkensvlees in de komende maanden. Tijdens de vorstperiode was de vraag naar varkensvlees immers matig. Kennelijk zijn er nog voldoende voorraden aanwezig.

Kleinere varkenshouders die nog tot 2020 door willen gaan met hun bedrijven, proberen nog voor 1 februari een plan op tafel te leggen. Zij kunnen aan de milieu-eisen voldoen door goten in hun mestputten te maken, maar dat vinden velen te duur. De meesten kiezen voor het verstrekken van eiwitarm voer met zuren aan hun dieren en één ronde per jaar minder mesten.

Prognose: prijs gelijk.

Eén reactie

  • RJM v.d. Heijden

    Als kleine varkenhouder heb ik begin januari een plan ingediend bij de gemeente Oss om mee te doen met de verlengde stoppers regeling. De stoppers regeling is eenvoudig, de procedure bij de gemeente aller minst! Als je bijvoorbeeld met aangepast voer wilt gaan werken, of minder dieren wilt houden moet je het complete pakket aanleveren, van een geur emissie rapport t/m een aanvraag omgevings vergunning beperkte milieu toets. In het slechtste geval moet deze aanvraag voorzien zijn van een MER rapportage. Zijn er varkenshouders die hier ervaring mee hebben bij ander gemeenten? graag reactie.

Of registreer je om te kunnen reageren.