Varkenshouderij

Achtergrond 1593 x bekeken 4 reacties

Varkensprijzen hebben hoogste punt voorlopig bereikt

De varkensprijzen in Noordwest-Europa lijken hun hoogste niveau voorlopig te hebben bereikt. Het aanbod van vleesvarkens neemt weer toe na een dieptepunt.

Na de prijsverhoging met 8 cent aan het eind van vorige en begin deze week bereiken de varkensprijzen in Nederland en Duitsland het hoogste niveau sinds 4 jaar. De Vion-varkensprijs komt deze week op €1,78 per kilo franco slachterij. Dat prijsniveau is 4 jaar lang al niet meer bereikt. Begin september van 2008 kwam de Vion-varkensprijs voor het laatst op €1,71 per kilo. Toen gold bij Vion nog geen notering franco slachterij. Die introduceerde Vion eind maart in 2010. In die week kwam er ineens 10 cent per kilo bovenop de Vion-basisprijs voor vleesvarkens. Om de Vion-noteringen van dit jaar te vergelijken met die van 2008 moet een varkenshouder dus een correctie van 10 cent toepassen op de prijzen in die jaren.

De forse verhoging van de Nederlandse en Duitse varkensprijzen komt dit jaar overigens vrij vroeg in het seizoen. Normaal gesproken stijgen de varkensprijzen niet in de zomer en zijn varkenshouders al lang tevreden als er geen daling komt. De afzet van varkensvlees staat in de zomer meestal onder druk door het warme weer, vakanties en de sluiting van vleeswarenfabrieken.

Deze zomer is het aanbod van vleesvarkens krap. Vier maanden geleden waren er weinig biggen beschikbaar voor vleesvarkenshouders en waren de dieren relatief duur. De biggenprijs van de Nederlandse Vakbond Varkenshouders lag tussen begin april en begin mei op het hoogste niveau sinds enkele jaren, met €54,00 per stuk exclusief btw. Dat geeft aan dat varkenshouders toen al verwachtten dat de varkensprijzen rond deze tijd hoog zouden zijn.

Na begin mei daalden de prijzen van biggen in razendsnel tempo door een toenemend aanbod van biggen. Dat betekent dat het aanbod van slachtrijpe vleesvarkens bij de slachterijen vanaf begin september versneld zal toenemen. Die aanvoer steeg vorige week al. Een groter aanbod is geen probleem bij een groeiende afzet van varkensvlees na de vakanties. Een stijging van de varkensprijs zit er op korte termijn waarschijnlijk niet meer in. Die verhoging zou te veel weerstand oproepen bij afnemers van varkensvlees.

Laatste reacties

 • varkenshouder1

  Moeten we dan de varkensprijs gelijk laten en een grondstoftoeslag invoeren om de kostprijs te beuren of wat willen onze afnemers nu. De afnemers van vlees zullen er aan moeten wennen dat vlees structureel duurder wordt en blijft door de hoge grondstofprijs !!!!! Varkens zijn duurder geworden maar de grondstoffen lopen nog steeds ver voor.

 • joannes

  Varkenshouder1, denk je dat de afnemers kopen/afnemen wanneer ze geen kopers hebben voor die hogere prijzen? Vier weken geleden konden ze nog verrassen met een prijsdaling ivm de verlaagde ¨zomer¨ consumptie. Ik denk dat ze geen week risico nemen en hun marge niet riskeren omdat de varkens er zijn. Ze hebben meer vraag nodig voor hogere prijzen en in de regel werkt een hogere prijs voor de consument (en zeker bij crisis) in een volume verlaging.

 • Jonas Brabant

  dus mijn rekening courant heeft voorlopig het laagste punt nog niet bereikt.......

 • drientje

  We zijn een week verder en het blijkt dat de wijsheden van Derk Klein Kranenberg
  ook niet van waarde zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.