Varkenshouderij

Achtergrond 957 x bekeken

Biggenprijs blijft achter bij stijgende varkensprijs

De opbrengst van biggen blijft de afgelopen 2 maanden sterk achter bij de fors gestegen varkensprijs. In het eerste halfjaar was de situatie omgekeerd. Toen waren biggen duur ten opzichte van varkens.

De varkensprijs van Vion steeg in de afgelopen 6 weken met 25 cent naar €1,83 per kilo geslacht gewicht franco slachterij. Zo'n grote stijging is in een zomerperiode nog nooit voorgekomen. Bovendien ligt de Vion-notering op het hoogste niveau sinds maart 2001. Toen betaalde Dumeco, dat in 2005 opging in de Vion Food Group, voor het laatst €1,86 per kilo geslacht gewicht. Deze prijs gold toen nog af boerderij. Vion stapte eind maart 2010 over van een varkensprijs af boerderij naar franco slachterij. Zodoende moet een vleesvarkenshouder tot die maand ongeveer 10 cent per kilo voor vracht en commissie bovenop de varkensprijs tellen om die franco slachterij te krijgen. Daarmee komt de Dumeco-notering voor vleesvarkens in maart 2001 uit op €1,96 per kilo franco slachterij.

De Vion-varkensprijs heeft het niveau van €1,96 per kilo franco slachterij van maart 2001 nooit meer gehaald. Alleen begin september 2008 kwam de notering met €1,71 per kilo af boerderij ofwel €1,81 per kilo franco slachterij nog bijna in de buurt van het huidige niveau van €1,83 per kilo franco slachterij.

Op basis van de stijging van de varkensprijs met 25 cent per kilo in de afgelopen 6 weken, zou de biggenprijs met €11,35 per stuk omhoog moeten gaan. Volgens het biggenprijzenschema van de Wageningen Universiteit steeg de richtprijs van biggen in die periode van €41,57 naar €52,92 per stuk inclusief btw. De verhoging van de biggenprijs van de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) bleef de afgelopen 1,5 maand beperkt tot €0,50 naar €39,00 exclusief btw. Inclusief btw komt de NVV-biggennotering op €41,35 per stuk. Dat is nog altijd zo'n €11,60 per stuk minder dan de richtprijs van het biggenprijzenschema. Sinds begin juli ligt de NVV-biggennotering onder de landelijke richtprijs. Daardoor krijgen vermeerderaars minder voor hun biggen dan zij op grond van de opbrengst van vleesvarkens zouden mogen verwachten.

Zeugenhouders mogen nog niet klagen. In de eerste helft van dit jaar ontvingen zij volgens de NVV €9,45 meer voor hun biggen dan de richtprijs.

Of registreer je om te kunnen reageren.