Varkenshouderij

Achtergrond laatste update:20 jul 2012

Vion valt terug op toeslagen

Boxtel - Vion heeft vorige week de varkensprijs achteraf met een cent gecorrigeerd. Bovendien heeft het bedrijf vorige en deze week gewerkt met een weektoeslag. Deze week bedraagt die toeslag drie cent. De werkelijke varkensprijs van Vion staat daardoor nu op € 1,61. Dat bevestigt een woordvoerder van het bedrijf.

De gang van zaken contrasteert met het officiële beleid van Vion dat uitgaat van een notering zonder toeslagen. Vion zegt door de marktomstandigheden gedwongen te zijn om weer te werken met toeslagen. Het is dit jaar al een aantal keren gebeurd dat Vion achteraf de prijs corrigeerde of met toeslagen werkte.

Compaxo doet deze week als enige een cent bij zijn notering en komt nu uit op € 1,48. Het komt eigenlijk neer op een correctie ten opzichte van vorige week, toen Compaxo zijn notering met vijf cent verlaagde in een situatie dat Van Rooi en Hilckmann slechts met vier cent omlaag gingen.

Al met al is de situatie op de vleesvarkensmarkt niet erg rooskleurig. Het aanbod van vleesvarkens is niet overdadig groot en ook de gewichten zijn niet aan de zware kant. Toch loopt de afzet van vlees moeizaam. Vleesvarkenshouders komen absoluut niet uit de kosten. De voerprijzen zijn te hoog en er is geen zicht op lagere voerprijzen. De varkensprijs lijkt de komende tijd weinig geneigd te gaan stijgen.

Of registreer je om te kunnen reageren.