Varkenshouderij

Achtergrond laatste update:18 jul 2012

Biggenprijs zakt sneller dan opbrengst varkens

Door de onverwacht scherpe daling van de varkensprijs is het vertrouwen van vleesvarkenshouders in een opleving van de afzetmarkt voor varkensvlees compleet weg.

Tussen half februari en begin mei waren zij nog optimistisch en betaalden zij forse prijzen voor biggen. Vooral in het lopende derde kwartaal zouden de varkensprijzen naar verwachting flink stijgen. De hoop daarop is inmiddels grotendeels verdwenen bij vleesvarkenshouders, zodat de biggenprijzen flink dalen.

De biggenprijs van de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) steeg tussen begin dit jaar en begin mei met 10 euro naar 54 euro per stuk exclusief btw als gevolg van het optimisme over de verwachte varkensprijzen. In dezelfde periode steeg de landelijke richtprijs voor biggen met €8,50 naar €46,00 per stuk inclusief btw. De inkoopprijs voor biggen lag in die periode dus relatief hoog ten opzichte van de opbrengst van vleesvarkens.

Inmiddels is de situatie omgekeerd. De NVV-biggenprijs is gezakt naar €38,50 per stuk en de landelijke richtprijs ligt op €41,57 per stuk. Biggen zijn dus relatief goedkoop voor vleesvarkenshouders. Misschien kan dat hun financiële schade voor deze zomer beperken. Die periode is meestal geen beste tijd voor de afzet van varkensvlees. Consumenten eten hun diepvries leeg, voordat zij naar hun vakantie-adres vertrekken. Zij eten daar bovendien ook minder vlees. Tenslotte sluiten vleeswarenfabrieken hun poorten in de zomermaanden, zodat zij minder vlees bestellen. De daling van de Vion-varkensprijs met 5 cent naar €1,58 per kilo geslacht gewicht kwam vorige week al vrij vroeg in het seizoen. Vorig jaar zette die daling pas twee weken later in.

Of registreer je om te kunnen reageren.