Varkenshouderij

Achtergrond 1229 x bekeken 1 reactie

NBHV hoopt op Europa voor soepeler export

Zoetermeer - De Nederlandse Bond van Handelaren in Vee hoopt en verwacht dat een vereenvoudigde exportregeling voor vleesvarkens wordt opgenomen in de nieuwe Europese Animal Health Law waaraan in Brussel wordt gewerkt.

Dat zegt voorman Piet Thijsse van de NBHV.

De NBHV is al geruime tijd bezig om voor de export van vleesvarkens naar Duitse slachterijen vereenvoudigde procedures te realiseren. Het project staat bekend als 'Sjengen für Schweine', met een knipoog naar het Sjengenverdrag dat het vrije personen verkeer regelt tussen de verschillende EU-landen.

Nu is het zo dat vleesvarkens die de grens overgaan naar Duitsland en daar worden geslacht in één van de grote slachterijen een volledige exportkeuring ondergaan alvorens ze de grens over gaan. Bij aankomst in de slachterij worden ze opnieuw gekeurd door de Duitse keuringsdiensten. Zo kan het gebeuren dat de varkens in sommige gevallen binnen het uur twee keer volledig worden gekeurd. Het idee van de handelaren is dat dit allemaal eenvoudiger zou moeten kunnen door een bilaterale regeling tussen Duitsland en Nederland.

Tot nu toe is het de NBHV nog niet gelukt om een regeling van de grond te krijgen. Volgens Piet Thijsse is er weerstand bij de Duitse overheden. Ook het Nederlandse ministerie van landbouw is bij Duitsland tegen een blokkade opgelopen. Thijsse: “Ze wijzen bijvoorbeeld naar het Europese Traces-ssyteem dat de dierbewegingen tussen de lidstaten registreert en dat tot nog toe vaak gebrekkig functioneert. Het argument is dan dat dit eerst maar eens beter moet. Ook speelt een rol het gedoe over mesttransporten uit Nederland naar Duitsland.” Volgens Thijsse worden in Dutisland ook hier en daar wenkbrauwen opgetrokken en vraagtekens gezet bij verder versoepeling van vleesvarkensexport naar Duitsland. Thijsse vindt dat jammer. “We zouden al heel blij zijn als er eens een proefproject zou worden opgezet.”

Tot nog toe wijst weinig echter op een doorbraak. Thijsse’s hoop is daarom gevestigd op de Europese diergezondheidswet. Hij hoopt en verwacht dat de mogelijkheid voor bilaterale afspraken over vereenvoudigde exportregelingen voor slachtvarkens als optie wordt opgenomen in deze wet.

Eén reactie

  • Hogman1

    Zal heel mooi zijn als we daar van verlost zijn.
    Je kan hier allemaal wel gaan zitten janken dat het financieel zo slecht gaat met de varkenshouderij maar bovenstaande regeling kost mij al 15000 euro op een jaar.
    En helaas is dit nog maar een kwart van het aantal euro,s wat ik beschouw als weggegooid geld

Of registreer je om te kunnen reageren.