Varkenshouderij

Achtergrond 4449 x bekeken 3 reacties

Minder aanbod vleesvarkens, maar geen echte tekorten

De situatie op de varkensmarkt leidt tot veel onrust.

Varkenshouders zien zich geconfronteerd met oplopende voerkosten. De dalende varkensprijs komt dan wel heel slecht uit. Hoewel er sprake is van minder aanbod dan vorig jaar, zijn er geen echte tekorten. Dat maakt dat de prijs aan het eind van de keten niet oploopt.

De Duitse slachterijen verlaagden hun notering afgelopen vrijdag met 5 cent naar €1,63 (ex btw) en Vion deed maandag zelfs 7 cent van de notering af en staat nu op €1,61 (inc btw). Varkenshouders hebben te maken met stijgende voerkosten en zien met deze prijsontwikkeling hun voerwinsten en marges onder druk komen.

Slachterijen geven al weken het signaal dat ze in de vleeshandel de gestegen prijzen voor de varkens niet terugverdienen. Martkanalist Albert Vernooij van de Rabobank bevestigt dit beeld. Vernooij: "Eigenlijk staan de varkensprijzen op een vrij hoog niveau. De varkensnotering van Vion is zo'n 10 procent hoger dan de notering in week 2 en 3. De Duitse noteringen zelfs 12 procent. Als je kijkt naar de prijzen voor de onderdelen blijkt dat deze veel minder zijn gestegen. Hammen noteren zo'n 7 procent hoger, schouders 8 tot 9 procent. Uitschieters vormen de nekken en het orgaanvlees, zoals hart en levers, die wel fors duurder zijn geworden. Maar die onderdelen maken niet het verschil", aldus Vernooij.

Slachterijen zien zich aan de andere kant geconfronteerd met hun bestaande installaties en de bijbehorende vaste kosten. Ook het leeg laten staan van de slachterij kost geld. De slachthaken moeten vol, anders lopen de verliezen nog verder op. Daarom is er wel vraag naar varkens. Verderop in de keten werken vleesverwerkers vaak met langer lopende leveringscontracten of met tenders. In die situaties is het voor deze bedrijven tamelijk lastig om iets aan de prijs te doen.

Volgens Vernooij loopt de export van varkensvlees naar derde landen nog steeds vrij goed. China koopt nog steeds vrij veel varkensvlees, en dat zelfde geldt ook voor Zuid-Korea. Dat ziet zijn eigen productie onder druk staan als gevolg van ziekteuitbraken. Toch verwacht Vernooij dat de export af zal vlakken. "De vraag van China en Korea zal afvlakken" aldus Vernooij.

Volgens Vernooij is er duidelijk minder aanbod van varkens in Europa. Ook dat verklaart dat er wel degelijk wordt getrokken aan de varkens. "De retail durft kennelijk geen forse prijsverhoging van het vlees in de winkels aan", aldus Vernooij.

Dat moge zo zijn, maar aan de andere kant is het natuurlijk wel zo dat de supermarkten er mee weg komen. Er is nog steeds sprake van voldoende aanbod, en in die situatie kan de vragende partij (supermarkten) zijn prijs opleggen.

Laatste reacties

  • John*

    hoeveel % aan varkens hebben we nog te veel om de varkens flink te laten plussen??

  • groot7731

    @john, varkens laat je niet meer plussen. Ik zie in de supermarkt het schap met de vleesvervangers steeds groter worden. Als het aanbod echt vlees achteruit gaat wordt het schap simpelweg iets groter gemaakt. Onlangs heb ik zo'n vleesvervanger geprobeerd en ik moet zeggen, het smaakt ook nog.

  • John*

    het is ook wel lastig.. als de prijs verder plust wordt de doelgroep ook weer kleiner en daalt de vraag. er zal best ergens een optimum liggen.

Of registreer je om te kunnen reageren.