Varkenshouderij

Achtergrond 2 reacties

Kopersstaking voor biggen

Vleesvarkenshouders hebben helemaal geen zin meer om biggen voor de huidige inkoopprijzen op te leggen. In de afgelopen weken moesten zij meer dan 65 euro per stuk voor de dieren afgeleverd in het hok betalen.

In het buitenland lagen de prijzen soms tot 70 euro per stuk. Samen met de stijgende voerkosten tot zo'n 80 euro per vleesvarken moet de varkensprijs op minmiaal €1,85 per kilo geslacht gewicht uitkomen. Veel vleesvarkenshouders hebben daar geen vertrouwen in, ondanks de verhoging van de Vion-basisprijs met 2 cent per kilo. In het verleden zijn zij ook vele malen bedrogen uitgekomen, na voorspellingen van gerenomeerde deskundigen over forse verhogingen van de varkensprijzen. De export van biggen verloopt dramatisch slecht.

Door het gebrek aan vertrouwen op een flinke opleving van de varkensprijs daalt de DPP-biggenprijs deze week met 3 euro naar 40 euro per stuk. Voor veel vleesvarkenshouders is deze daling veel te weinig om hen over de streep te trekken om de dieren aan te kopen. Zij wachten liever op een verdere prijsdaling. Veel biggenhandelaren menen dat de biggenprijs beter ineens met 10 euro per stuk moet dalen. Die forse daling trekt de handel weer vlot. Voor vermeerderaars is dat een trieste zaak. Zij verdienen eindelijke weer eens wat, maar dat kan niet uit met de huidige varkensprijs.

Prognose: de prijs daalt.

Laatste reacties

  • varkenshouder1

    Ik zou de markt niet te snel ziek praten. Na Pinksteren zouden de vleesvarkens wel eens een sprong omhoog kunnen maken. Er wordt hier gesproken over een ruim aanbod maar dat kon wel eens meevallen. Een Vion transporteur naast mij reed gisteren pas om 7 uur weg met zijn vloot. Lijkt mij te laat als het aanbod te groot is voor 4 dagen. Ook mijn eigen handelaar geeft aan dat het aanbod aan de magere kant is en makkelijk genoeg te plaatsen.

  • Klomp

    ik ken geen enkele vleesvarkenshouder die zijn stallen leeg laat staan, want dan weet je zeker dat het flink geld gaat kosten

Of registreer je om te kunnen reageren.