Eindhoven – Voor het eerst sinds de oprichting eind 2002 heeft Vion de betaling van al zijn rekeningen voor bedrijfsactiviteiten uitgesteld. Dat betreft alle bedrijfsonderdelen, dus wereldwijd zowel de food-tak (slachterijen) als de zogenoemde ingredients (destructie van dieren en opwaardering van slachtafval). In Nederland heeft het concern alle facturen die na 25 maart vervielen pas 2 april betaald. In Duitsland is een nog grotere betalingsachterstand opgetreden en weer weggewerkt.
Vion-leveranciers van varkens in Nederland kregen daardoor de varkens die ze leverden in week 12 (19 tot en met 23 maart) pas maandag 2 april uitbetaald. De normale betalingstermijn van acht dagen is dus met één tot vijf dagen opgerekt. Bij Nederlandse runderen bestaan geen vaste betalingstermijnen.
"Het uitstel is ingegeven door onze inzet om binnen de kredietfaciliteit te blijven en daardoor geen overrente te hoeven betalen", licht directeur communicatie Marc van der Lee toe. "Vion heeft een kredietfaciliteit voor de activiteiten van de totale groep. Op dit moment zien we dat klanten wereldwijd later betalen. Dat is een gevolg van de economische situatie en een beeld dat we over de volle breedte van de klantenkring van Vion Food en Ingredients zien. Ook varkenshouders die wij biggen leveren betalen later.
De sterk gestegen varkensprijzen leggen daarnaast een zwaarder beslag op het werkkapitaal. Bij 20 miljoen varkens is dat 500 miljoen euro. Dat betekent dat we nu eerder de grenzen bereiken van de kredietfaciliteit. Komen we daarboven, dan betalen we daarover extra rente. De afgesloten kredietfaciliteit van 1,1 miljard euro loopt voor meerdere jaren. We willen voorkomen dat we extra rente moeten betalen. 1 procent renteopslag is dan al 11 miljoen euro per jaar. Dat geld steken we bij voorkeur in de markt en de onderneming. Bij deze financieringsfaciliteit is de kwartaalafsluiting het ijkpunt. Daarom stuurt Vion, net als alle grote internationale bedrijven, om deze reden op een optimale cashpositie per einde kwartaal."
In kennis gesteld
Heeft Vion een of meerdere van zijn leveranciers vooraf in kennis gesteld van verschuiving van het betalingsmoment?
"Ja, dat is gebeurd. Dat waren uiteenlopende soorten leveranciers. De Vion Farming-organisatie had informatie om de reden van de wat latere betaling goed te kunnen toelichten."
Zijn er varkenshouders die wél correct zijn betaald voor leveringen in genoemde periode? Is maatwerk toegepast?
"Vion betaalt per definitie correct en met acht dagen ook erg snel. We hebben in gevallen waarin dat aan de orde kwam, afspraken op maat gemaakt met varkenshouders."
Wie heeft besloten tot het uitstel?
"De Raad van Bestuur van Vion."
Waarom is niet vooraf gecommuncieerd met álle boerentoeleveranciers?
"We hebben ervoor gekozen dat deels actief en reactief te doen naar de leveranciers in die betreffende week om de reden ervan een-op-een te kunnen toelichten als dat nodig was."
Zijn er vanwege de late betaling klachten binnengekomen en/of verzoeken tot schadeloosstelling?
"We hebben een enkele klacht ontvangen en één verzoek om rentederving te compenseren."
Zijn er al verzoeken tot stellen van betalingszekerheid ingediend?
"Het vertrouwen in Vion is groot, dat is gebaseerd op jarenlange correcte en snelle uitbetaling, ook onder de huidige financieel lastige marktomstandigheden aan de afzetzijde."
Is Anton Vermeer, voorzitter van de Raad van Commissarissen, vooraf ingeseind over het latere betalen?
"Natuurlijk is de Raad van Commissarissen op de hoogte. Deze staat achter het gevoerde beleid."
Hoe groot is het bedrag dat te laat uitbetaald is?
"Daar doen we geen mededelingen over."
Is dit een geval eens maar nooit weer?
"Het is de verantwoordelijkheid van de Raad van Bestuur en de Raad van Commissarissen om de onderneming ook in financiële zin te besturen dan wel toezicht te houden. De betalingstermijnen van Vion Food Nederland aan de varkenshouders zijn met standaard zeven tot acht dagen zeer snel, zeker gezien de algemene betalingsmoraal. Over hoe we daar in de toekomst mee omgaan doen we geen uitspraken."
'Dit is een zeer zorgelijke ontwikkeling'
"Oprekken van betalingstermijnen heeft een signaalfunctie", stelt Wim Thus, afdelingsdirecteur landbouw bij Rabobank Nederland. "Debiteurenfinanciering is opletten geblazen. Het is zaak direct met elkaar in gesprek te gaan. Dat houden we mengvoerbedrijven ook voor richting hun afnemers." Op het concrete geval Vion wil Thus niet ingaan.
"Het is een zeer zorgelijke ontwikkeling", zegt Leon Knoops, lid van coöperatie HeydeHoeve, die in- en verkoop verzorgt. HeydeHoeve levert jaarlijks meer dan 100.000 varkens aan Vion. "Dit heb ik ook tijdens de varkenspest meegemaakt en dat liep nooit goed af. We zetten juist vanwege betalingszekerheid, correctheid en snelheid van betalen een groot deel van onze varkens af bij Vion. Vion had altijd een strak betaalritme en het verbaast me dan ook sterk dat het te laat betaalde. Dat er betalingsproblemen zijn, kan natuurlijk altijd. Maar dan moet je zoiets communiceren en dat heeft Vion richting ons niet gedaan. We beraden ons daarom op de relatie."
In het buitenland is het vaker voorgekomen dat Vion een betalingsachterstand had, stelt LTO-vakgroepvoorzitter Annechien ten Have. Die liep zelfs op tot enkele weken. Maar in Nederland was Vion correct in betaling. Wat ik er van denken moet, weet ik nog niet, maar het is geen goed signaal." Ten Have wil haar bankrekening checken, want ook zij levert wekelijks varkens aan Vion.
Toon van Genugten, die ook veel varkens aan Vion levert, schrikt niet van de latere betaling. "Dat is iets van deze tijd, overal zijn de liquide middelen krap door de opstelling van banken. De varkens zijn uiteindelijk alsnog snel betaald. Ik heb en houd vertrouwen in Vion en heb daarom niet eens aan de bel getrokken om deze late betaling. Ondanks moeilijke jaren hebben Vion en zijn voorgangers de laatste 20 jaar alle geleverde varkens betaald, en dat kunnen lang niet alle slachterijen zeggen. Onze relatie zal hierdoor dus niet veranderen. In de handel is het geld minstens zo krap, dus een verbetering biedt veranderen van afnemer ook niet."