Varkenshouderij

Achtergrond 2 reacties

Zorgen over mogelijke varkenspest in Wit-Rusland

Minsk/Kiev – Moest een uitbraak van Afrikaanse varkenspest in Neznanovo in het westen van Wit-Rusland worden weggemoffeld, of was er sprake van een echte oefening in dierziektebestrijding, zoals de Wit-Russische autoriteiten willen doen geloven? Over deze vraag breken steeds meer Wit-Russen, Oekraïeners en ook Russen zich de laatste weken het hoofd.

Als er in Neznanovo inderdaad een oefening in de beheersing van een dierziekte-uitbraak plaatsvond, dan was het wel een uiterst levensechte oefening, zo vertellen dorpsbewoners aan toegesnelde journalisten.
Inwoners van Neznanovo vertellen hoe op 16 februari opeens opruimteams opdoken, zonder verdere toelichting alle varkens uit de hokken haalden, ter plekke doodden en daarna in het bos verbrandden. ”Het was alsof de SS was teruggekeerd,” vertelt een oudere dorpsbewoner tegen een journalist van het blad Salidarnats. ”Ze stormden met twintig man het erf op, zeiden niets, en haalden alle beesten weg.”
Na het opruimen van de varkens werden alle dierverblijven en erven met natronloog besproeid. In de omringende dorpen werd niet geruimd, maar werden de aanwezige varkens wel om de twee dagen op temperatuur en klinische ziekteverschijnselen gecontroleerd.
De Oekraïense autoriteiten hebben inmiddels om opheldering gevraagd, maar weigeren vooralsnog de grenzen te sluiten voor Wit-Russische voedingsmiddelen.
In Rusland is langzamerhand een serieuze bestrijding van Afrikaanse varkenspest op gang gekomen. Niet dat het de verspreiding van de besmettelijke ziekte al stopt. Na Karelië wordt nu de omgeving van Moermansk bedreigd. Vanuit Wit-Rusland en Oekraïne zijn tot nog toe geen gevallen van Afrikaanse varkenspest gemeld.

Laatste reacties

  • fransderondhoeven

    prima bedrijfskleding

  • The Hulk

    De oplossing voor een betere varkensprijs komt uit het Oosten. nog één drieduizend km dalen mee die microbe en hups de varkensprijs word 2 euro.

Of registreer je om te kunnen reageren.