Varkenshouderij

Achtergrond 806 x bekeken

Uitbraak Afrikaanse varkenspest in Volgograd

Moskou – In de Russische regio Volgograd is Afrikaanse varkenspest uitgebroken.

Dit is de tweede uitbraak in één week in dit gebied. Dit meldt de Russische veterinaire dienst Rosselkhoznadzor.
Het virus is gevonden op een bedrijf met 118 varkens. De varkens zijn geruimd. In een 20-kilometerzone rondom het bedrijf zijn 1.730 varkens aanwezig. Er zijn speciale quarantainemaatregelen ingesteld om verdere verspreiding van de ziekte te voorkomen.
Het virus bedreigt Rusland al langere tijd en is vooral een probleem in de Russische deelrepubliek Karelië en de regio’s Kalmukkië, Volgograd en Astrachan. Eind 2011 bedroeg de totale schade van de Afrikaanse varkenspest 3 miljard roebel (38 miljoen euro). Het aantal grote bedrijven daalde met 50 procent in vergelijking met het niveau van eind 2010. Door de ziekte is de Russische varkensstapel in de periode 2010-2012 met 35 procent gekrompen.
Volgens experts wordt het risico op verspreiding van het virus in het noorden van Europees Rusland steeds groter. 90 procent van de Russische varkensbedrijven heeft geen extra hygiënemaatregelen genomen. Daarnaast is de controle door Rosselkhoznadzor zwak.

Of registreer je om te kunnen reageren.