Varkenshouderij

Achtergrond

Varkensvlees goed prijshoudend

Slachterijen kunnen hun varkensvlees deze week goed prijshoudend verkopen. Daarmee komt er een einde aan de prijsdaling in de afgelopen weken.

De Vion-varkensprijs zakte tussen week 41 en 44 (van 8 oktober tot en met 2 november) met 10 cent naar €1,83 per kilo geslacht gewicht en blijft deze week op dat niveau. Die prijs geldt franco slachterij inclusief btw. Duitse slachterijen houden hun varkensnoteringen ook gelijk op €1,83 per kilo, maar dan exclusief btw. De Nederlandse en Duitse classificering van vleesvarkens verschillen wel erg van elkaar.

Bijna alle onderdelen van het varkenskarkas brengen deze week hetzelfde op als vorige week. Alleen varkensnekken leveren 7 tot 10 cent per kilo meer op. Daarmee is de prijsdaling van dit product van vorige week weer ongedaan gemaakt. Een nek weegt 6 kilo en maakt daarmee ruim 8 procent van het koude varkenskarkas uit. Zodoende levert dat deze week 0,6 tot 0,7 cent per kilo meer op. Vorige week zakte de opbrengst van een varkenskarkas veel meer dan de 2 cent per kilo waarmee de varkensprijs daalde. Het varkensaanbod is voldoende voor de vraag naar varkensvlees.

Door de gelijkblijvende varkensprijs daalt de biggenprijs niet meer. De Nederlandse Vakbond Varkenshouders en de beurs noteren respectievelijk €42,50 en 36,50 per stuk.

Prognose: prijs gelijk

Of registreer je om te kunnen reageren.