Varkenshouderij

Achtergrond 16 reacties

Duitse slachterijen dreigen met verdere prijsverlaging

Duitse slachterijen dreigen hun varkensprijzen vanmiddag met 5 cent te verlagen naar €1,75 per kilo.

Zij haalden vorige week vrijdag ook al 3 cent van hun noteringen af, terwijl de Duitse organisatie van varkenshouders Vereinigung der Erzeugergemeinschaften für Vieh und Fleisch haar prijs onveranderd hield. De afzet van varkensvlees loopt slecht. Vooral de verkoop van het voorstuk (nekken en schouders) loopt moeizaam. Het aanbod van varkens neemt toe door de dalende prijzen en de naderende ongunstig vallende feestdagen aan het eind van het jaar.

Laatste reacties

 • zeugenbedrijf1

  Derk, begrijp ik je goed,je zegt ,de slachterijen willen momenteel het aanbod van na half december naar voren halen,nu dus meer varkens aan de haak krijgen door er minder voor te willen betalen?

 • John*

  algemeen bekend toch dat je door de prijs te verlagen meer varkens aan de haak krijgt dan door de prijs te verhogen? Zou wel eens willen weten wat er gebeurt met het aanbod als we met noteringen gaan werken voor verschillende gewichtsklasses 87 en lager, 87-89, 89-91, 91-93,93-95, 95 en hoger.. En dan niet op basis van een basisprijs met correctie. Maar op basis van het te verwachten aanbod de week erop en de week daarna. Als het aanbod stijgt de komende twee wekend kan er aan hetzelfde varken van 88 kg net zoveel verdiend worden als aan een varken van 94 kg 2 weken later. Ondertussen hebben we wel de productie van varkensvlees beperkt en daar gaat het om! Als het aanbod gaat krimpen kan een varken 2 weken later meer verdient worden en loont het om het varken zwaarder te maken en dus langer te houden.

 • joannes

  Helemaal mee eens John* , nu maar hopen dat de mesters ook genoeg geld in de zak hebben en geen bank in hun nek hebben hijgen dat ze deze wijsheid ook in de praktijk kunnen brengen. We hebben er belang bij dat een paar slachters in de problemen komen zodat de retailers vóór de kerst de prijzen aan gaan passen. Dan krijgen de blijvers meer ruimte voor prijsverhogingen. Het gebeurt vroeg of laat nu ..... dan beter vroeg!

 • varkenshouder1

  Derk, ze hebben gewoon te weinig varkenshaasjes en die proberen ze zo te bemachtigen, maar niet bij mij !!!

 • niet

  Er is altijd een reden om te laten zakken, zijn niet veel varkens. Slachterijen hebben te veel macht dat is het probleem. Vroeger zijn de cooperaties uit armoede ontstaan en ze gaan nu aan weelde kapot. Word denk ik weer tijd dat we bij de boer weer beginnen en de heren met stropdassen thuis laten blijft er in ieder geval voor ons een boterham over!!!!

 • John*

  tijd voor een nieuwe cooperatie? komen binnenkort wel een paar slachthuizen in de aanbieding denk ik

 • boerkebrabant

  het kwaad was gisteren al geschied, vion duitsland gaf gisteren al een huisprijs aan van 1.75. wat - 5 is, vlees ook lekker onderuit en wie schiet er iets mee op? wij in ieder geval niet, wat ik wel weet is dat ik deze week voor het eerst in mijn leven 24 ton voer heb gekregen die de grens van 9000 euro overschreed, we kunnen onze borst wederom nat maken, een oplossing zou mischien zijn om vion uit zijn lijden te verlossen, dan is er in ieder geval al een prijsdrukker(zakker) uit de markt

 • kalkar

  Boerkebrabant: je moet de enveloppen met de voerrekening helemaal niet openmaken. Ik heb een grote doos staan en daar kieper ik alles in. Dan erger je je ook niet.

 • jan4072

  @niet,
  Ik ben het helemaal met je eens.
  Het wordt tijd dat de boeren wer zelf de markt op gaan om hun produkten te verkopen. Het is toch niet van deze tijd (ook nooit geweest) om je producten mee te geven met een afnemer en dan naar hopen dat je er een goede prijs voor krijgt.
  @boerkebrabant
  Jij geeft jouw varkens weg en gaat zitten afwachten op een prijs die je ontvangt. Jouw voerleverancier doet dat toch ook niet? Die verteld van te voren wat het gaat kosten. Waarom maken de boeren niet de afspraak voordat ze beginnen? Zelfs als je je eigen vlees in de supermarkt terug koopt moet je je direct betalen. Alleen de 'domme' boeren geven het af en dan maar afwachten. Wat wij nodig hebben zijn afzet-cooperaties en dat is een verwerkingscooperatie niet.

 • John*

  de voerleverancier stuurt pas de factuur met prijs de week erop. als het voer alweer bijna op is.

 • info104

  Waarom gaan we niet net als in Engeland de biggen van 30 a 35 kg slachten en deze als speenvarken promoten voor bv. aan het spit , ze zijn heerlijk.
  En wat John voorstaat ,varkens die onder de 87 kg geslacht worden een hogere prijs voor laten betalen ,daardoor komt er minder vlees op de markt en kun je als boer de prijs enigsins regelen .We moeten op de een of andere manier iets bedenken om minder vlees te produceren , dan moeten de fabrieken ook eens echte verkoopjongens in dienst nemen die harder optreden tegen de riteler.

 • info104

  Waarom gaan we niet net als in Engeland de biggen van 30 a 35 kg slachten en deze als speenvarken promoten voor bv. aan het spit , ze zijn heerlijk.
  En wat John voorstaat ,varkens die onder de 87 kg geslacht worden een hogere prijs voor laten betalen ,daardoor komt er minder vlees op de markt en kun je als boer de prijs enigsins regelen .We moeten op de een of andere manier iets bedenken om minder vlees te produceren , dan moeten de fabrieken ook eens echte verkoopjongens in dienst nemen die harder optreden tegen de riteler.

 • joannes

  Info104, zoek eerst een land waar je deze ¨slachtbiggen¨ goed kan verkopen! Ik denk dat Nederland niet geschikt is! In Spanje is het een delicatesse! De truck is vraag naar dit product te creeëren en het dan als een soort long te gebruiken om het aanbod niet de prijs te laten bederven. Dat land voor het verkopen heeft meer met het imago te maken dan de prijs. In Nederland zal de de Telegraaf je niet goed ontvangen met het idee!

 • Joseph,de man

  waarom stuur je het overschot aan biggen naar het rabo hoofdkantoor,plek zat in dat kantoor,en ze hebben al de varkenshouders een rode lap voorgehouden dat ze meer zeugen moesten gaan houden,daar ned de kraamkamer van europa zou worden met dit als gevolg,stel die bank maar aansprakelijk vor de schade,veroorzaakt door hun zeer schlechte advies.

 • John*

  ben maar blij als nl vleesvarkenshouder, dankzij de kraamkamer liggen de biggen ongeveer 5 euro goeiekoper in de stal vergeleken met het buitenland. niet alleen de rabo heeft ook topigs doet mee, de productie per zeug is in 10 jaar tijd van 23 biggen naar 28 biggen geklommen, dik 20% meer biggen. Door de snel stijgende biggenproductie zijn de pieken in de cyclus korter geworden en de dalen langer. Bedrijven die blijven verbeteren merken er niet zoveel van.

 • wgtroosendaal1

  Dan kun je ook concluderen John dat inspelen op verbeteringen toch zo te lezen niet voldoende bereikt.De vooruitgang....... haalt de boer in.

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.