Varkenshouderij

Achtergrond 2579 x bekeken

Prijsdaling vleesvarkens waarschijnlijk niet voorbij

Met de daling van de Nederlandse en Duitse varkensprijzen met 5 cent per kilo voor deze week, lijkt de prijsval nog niet voorbij.

De afzet van varkensvlees loopt niet best, ondanks de lagere prijzen voor de onderdelen van het varkenskarkas. Bovendien is het aanbod van vleesvarkens na de forse prijsdaling veel groter dan enkele weken geleden. Vorige week gingen de Duitse en Nederlandse varkensprijzen ook al met 3 cent per kilo omlaag. Daarmee komt de totale prijsdaling in 2 weken tijd al op 8 cent per kilo.

Vleesvarkenshouders hopen dat zij met een prijsdaling van 8 cent per kilo het ergste leed achter de rug hebben. Met een Vion-varkensprijs van €1,93 per kilo tussen 24 september en 12 oktober verdienden zij eindelijk weer eens wat geld. Dat was ook hard nodig na een aantal jaren met slechte financiële resultaten

De Vion-varkensprijs steeg tussen 16 juli tot en met 28 september met 35 cent naar €1,93 per kilo door een krap aanbod van slachtrijpe dieren. Zo'n grote stijging in zo'n korte tijd is nog nooit voorgekomen. Normaal gesproken komt daar een reactie op van afnemers van varkensvlees. Zij kunnen de forse stijging van hun inkoopkosten niet meteen doorberekenen aan hun klanten. Het was daarom wachten op een ommekeer in de varkensmarkt. Die zette vorige week in en gaat deze week door.

Voor het verdere verloop van de varkensprijs in de loop van dit jaar, is het aanbod van vleesvarkens van groot belang. Blijft dat redelijk ruim, dan komt de varkensprijs gegarandeerd nog verder onder druk. De Europese Commissie verwacht een daling van het Europese aanbod in het vierde kwartaal met 1,5 procent naar 66,2 miljoen vleesvarkens. Die daling is waarschijnlijk niet voldoende om de prijsdaling te stoppen. De Duitse Teleporc-prijs zakte gisteren al met 5 cent naar €1,85 per kilo. Dat is geen goed voorteken.

Of registreer je om te kunnen reageren.