Varkenshouderij

Achtergrond 1539 x bekeken 2 reacties

Biggenhandel loopt moeizaam

De biggennoteringen zakken deze week met anderhalve euro. DPP komt deze week uit op 33 euro. Dat niveau is nog wel 5 euro hoger dan vorig jaar om deze tijd. De noteringen volgen niet de notering van de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) van deze week niet.

De NVV noteerde als enige deze week onveranderd. Uit de biggenhandel komen geen vrolijke geluiden. De afzet loopt niet. Binnen vaste koppelingen loopt alles wel door, maar buiten vaste relaties om is de afzet moeizaam. Het is nog bepaald niet duidelijk wat er de komende weken gaat gebeuren. Er zijn handelaren die de situatie optimistisch beoordelen en ervan uitgaan dat de bodem al wel zo'n beetje is bereikt. Anderen zien het somberder in en gaan ervan uit dat de huidige malaise nog wel even duurt. De druk op de varkensprijs en de hoge voerkosten zijn wat dat betreft de aanjagers van het pessimisme.

Vooral in Oost-Europa tellen varkenshouders met een akkerbouwtak hun knopen. Ze kunnen twee kanten op met de granen die ze hebben geteeld: of meteen verkopen, of aan de varkens voeren. De hoge graanprijs maakt dat de keus veel vaker valt op rechtstreekse verkoop van het graan.

Prognose: gelijke tot dalende prijzen.

Laatste reacties

  • wimpy

    en sake doet ook zijn best om de prijs naar beneden te praten

  • John*

    tja nu een week niet opleggen en dadelijk weer vechten op om de biggen als de verwachting op betere vleesvarkensprijzen er weer is....

Of registreer je om te kunnen reageren.