Varkenshouderij

Achtergrond

Aanbod vleesvarkens daalt sneller in EU dan in VS

De aanvoer van varkens daalt sneller in Europa dan in de Verenigde Staten. Aan het begin van de zomer verwachtte Amerika nog een stijging van zijn productie.

Europa produceert in het lopende kwartaal naar schatting van de Europese Commissie met 66,2 miljoen stuks 1,5 procent minder vleesvarkens dan in de laatste drie maanden van 2011. In het eerste kwartaal van volgend jaar zakt het Europese aanbod van slachtrijpe dieren naar verwachting met 1,7 procent naar 62,3 miljoen stuks ten opzichte van de eerste drie maanden van 2012. Het geschatte aanbod komt in het tweede kwartaal van 2013 uit op 59,9 miljoen stuks. Dat is 0,7 procent minder dan in dezelfde periode van 2012.

Niet in alle Europese landen daalt het aanbod van vleesvarkens. In Spanje stijgt de aanvoer in het lopende kwartaal met 4,7 procent naar 11,5 miljoen stuks. In het eerste kwartaal van 2013 realiseert Spanje een stijging van 1,3 procent naar 10,9 miljoen stuks. De Spaanse stijging in het tweede kwartaal van 2013 komt uit op 2,1 procent naar bijna 10 miljoen stuks.

Duitsland, de grootste producent van varkensvlees in Europa, heeft in tegenstelling tot de meeste andere Europese landen al een schatting van zijn varkensaanbod voor geheel volgend jaar. Dat komt naar verwachting uit op 46,3 miljoen stuks. Dat is 1,9 procent minder dan de verwachte Duitse aanvoer dit jaar. Voor geheel dit jaar verwacht Duitsland met 47,2 miljoen stuks 1,1 procent minder vleesvarkens te produceren dan 2011. Voor het lopende kwartaal verwacht Duitsland nog een stijging van het varkensaanbod met 0,3 procent naar 12,3 miljoen stuks. In de eerste negen maanden daalde de Duitse aanvoer.

In Nederland daalt het geschatte aanbod in het lopende kwartaal met 2,4 procent naar 6,05 miljoen stuks. In het eerste kwartaal van 2013 daalt de Nederlandse aanvoer met 1,3 procent naar 6,0 miljoen stuks. In het tweede kwartaal zakt die met 1,7 procent naar 5,88 miljoen stuks.

De daling van de varkensaanvoer in alle Europese landen is groter dan die in de Verenigde Staten. Daar blijft de aanvoer in het lopende kwartaal gelijk en daalt in het eerste kwartaal geheel onverwacht met 0,5 procent.

Of registreer je om te kunnen reageren.