Varkenshouderij

Achtergrond 718 x bekeken

Vion beschermt eigen systeem met extra toeslag

Vion betaalt voorlopig een extra toeslag om zijn concept Good Farming Star te beschermen. In de markt wordt flink getrokken aan de varkenshouders die voor het concept produceren. Op de korte termijn leuk voor de varkenshouders. De ontwikkeling kan echter bedreigend zijn voor het Beter Leven-systeem.

Vion betaalt op het ogenblik een toeslag van drie cent voor de varkens in het Good Farming Star-concept. Dat gebeurt omdat andere marktpartijen die ook een Beter Leven-erkenning hebben maar al te graag leveranciers van Vion over willen nemen omdat ze zelf afzetmogelijkheden hebben. Vion ziet deze ontwikkeling als een bedreiging. Het bedrijf heeft vorig jaar het voortouw genomen en miljoenen geïnvesteerd om het Good Farming Star-concept op te zetten. Doelstelling daarbij is ook steeds geweest om marktgericht en vraaggestuurd te produceren.

Vion ziet het getrek aan haar leveranciers als een vorm van gelukszoekerij van de andere marktpartijen die snel hun marktvraag willen invullen en daarbij voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten. Bovendien zouden sommige partijen op prijs willen concurreren en zo marktaandeel willen winnen.

Er zijn ook verhalen in de markt te beluisteren dat vlees wordt aangeboden dat niet voldoet aan de Beter Leven-eisen en gewoon afkomstig is uit de gangbare varkenshouderij. Dat zou één van de redenen zijn dat de Dierenbescherming besloot om de controle-activiteiten voor zijn systeem onder te brengen in een aparte stichting. Op die manier zouden ook de vleesbedrijven die het vlees op de markt brengen, beter te controleren zijn.

Al deze ontwikkelingen, en ze worden bevestigd door andere zegslieden in de sector, vormen een bedreiging voor de toekomst van het Beter Leven-concept. Om zijn eigen concept te beschermen heeft Vion daarom besloten voorlopig drie cent toeslag te betalen aan zijn leveranciers, om ze zo vast te houden.

Voor de varkenshouders van Vion is dat positief nieuws. Ze krijgen een extra beloning voor hun inspanningen.

Het is echter triest dat sommige marktpartijen zo omspringen met een veelbelovend concept. Het zou niet de eerste keer zijn dat op deze manier de sector een positieve ontwikkeling zelf om zeep helpt door opportunistisch gedrag.

Of registreer je om te kunnen reageren.