Varkenshouderij

Achtergrond 1097 x bekeken

Varkensprijzen stijgen lekker door

Vion verhoogt de varkensprijs deze week met zes cent en komt uit € 1,61 per kilo geslacht. Vion verhoogt met een cent meer dan in Duitsland vrijdag is gebeurd.

De laatste paar weken is de prijs als een speer omhoog geschoten nadat de prijs in week 2 eerst omlaag dook met negen cent. Twee weken later, vorige week, kwam die negen cent er weer bij en nu stijgt de prijs flink door.

De huidige prijs is vooral een weergave van de inkoopmarkt. Er wordt getrokken aan de varkens. In de vleesafzet wordt de meerprijs niet geheel goed gemaakt, geven de slachterijen aan.
In Duitsland is er een flinke strijd gaande tussen de producentenorganisaties en de slachterijen over de prijsvorming. De laatste weken hebben de producenten steeds aan het langste eind getrokken en een hogere varkensprijs weten te genereren. Het kan echter maar zo zijn dat de slachterijen in Duitsland een keer hard op de rem trappen en de prijs flink naar beneden bijstellen om hun marges veilig te stellen. Het gevolg is dat het prijsverloop een zeer onrustig beeld vertoont en dat is weer funest bij de verkoop van het vlees. Retailers houden niet van grote prijsfluctuaties.

De Nederlandse slachterijen zitten al lang niet meer in een positie dat ze onafhankelijk van Duitsland hun prijs kunnen bepalen.

De Rabobank voorspelt in een nieuw rapport over de varkenssector dat de prijs de grens van € 1,75 kan doorbreken. De huidige Vionnotering ligt 25 cent hoger dan vorig jaar. De huidige sterk stijgende prijsontwikkeling zo vroeg in het jaar is veelbelovend. Bovendien zijn er dit jaar enkele evenementen zoals een EK voetbal in Polen en Oekraïne en de Olympische spelen in Londen die kunnen zorgen voor extra vraag. Er heeft een sanering plaats gevonden, waardoor het aanbod kleiner is.

Het voorspellen van de varkensprijsontwikkeling blijft echter moeilijk. In het verleden zijn verschillende voorspellers nat gegaan omdat de ontwikkelingen toch weer heel anders liepen dan zij verwachtten.

Of registreer je om te kunnen reageren.