Varkenshouderij

Achtergrond

’Varkenshuis Vair wordt Rondeel voor varkenssector’

Het varkenspension, de duurzame varkensstal die is voortgekomen uit het Varkansen-project, wordt stap voor stap concreet. Het project heeft een nieuwe naam: Vair varkenshuis.

Het varkenspension is een vorm van varkenshouden waarbij het natuurlijke gedrag van de varkens centraal staat. De varkens beschikken over strooisel en buitenuitloop. De varkens zijn zichtbaar voor het publiek. Het systeem gaat uit van een gesloten bedrijfsvoering, waarbij de dieren vanaf hun geboorte op hetzelfde bedrijf aanwezig blijven.

De biggen worden geboren in kraamhokken van het Pro Dromi-principe, waarbij de zeugen zoveel mogelijk vrijheid hebben en contact met de biggen. Bovendien zijn er varkenstoiletten, die inspelen op de natuurlijke zindelijkheid. Het systeem zou goed kunnen zijn voor drie Beter Leven-sterren van de Dierenbescherming. Het project ’varkenspension’ kreeg vorig jaar een subsidie van een half miljoen euro voor verdere ontwikkeling.

Varkenshouders Michiel en Marijke Nooijen zijn vanaf het begin betrokken bij het ontstaan van het ontwerp voor deze stal. Ze komen uit Aarle Rixtel en nu verhuisd naar Erp, waar ze een nieuw gesloten bedrijf willen bouwen voor 250 zeugen volgens de principes van het varkenspension. Het paar is bezig de vergunningen voor de nieuwbouw te regelen, maar loopt hierbij wel tegen beperkingen aan. De belangrijkste: de stal die ze willen bouwen beslaat een grote oppervlakte. Die bedraagt 1,9 hectare, terwijl de provincie tegenwoordig een bouwblokgrootte van 1,5 hectare als maximum stelt.

Marijke Nooijen is echter optimistisch over de kansen. ”We zijn aan het lobbyen bij provincie en gemeente om voor ons duurzame concept een uitzondering te maken.” De Nooijens hebben inmiddels de naam van het concept veranderd in Vair varkenshuis. Ze zien mogelijkheden het vlees uit dit huisvestingssysteem te vermarkten onder deze merknaam. Via een nieuwe website willen ze inzicht krijgen in de wensen en de smaak van de consument. Ook zoeken ze contact met mogelijke afnemers. Bij het aftasten van de marktmogelijkheden zoeken de Nooijens ook samenwerking met de mensen achter andere kleine merkvleesprojecten, zoals Livar. ”We kunnen van elkaar leren.”

De partners van de Nooijens in dit project, Iver Plus (stalinrichter Vereijken Hooijer en Inno plus) hebben een proefstalletje gebouwd. Daar worden onderdelen van het huisvestingssysteem uitgetest, zoals het varkenstoilet en nieuwe typen kraamhokken gebaseerd op het Prodromi-principe, aldus Bart Hooijer van Vereijken Hooijer stalinrichting. Bart Hooijer wil nog niet veel kwijt over de resultaten die worden geboekt in de proefstal. ”We treden naar buiten als we het plaatje compleet hebben.” Hooijer is er van overtuigd dat het Vair-concept een succes kan worden. ”Het wordt de Rondeelstal voor de varkenssector.”

Of registreer je om te kunnen reageren.