Varkenshouderij

Achtergrond 431 x bekeken laatste update:23 feb 2012

Onwaarschijnlijke antibioticacijfers

Het is de vraag hoe betrouwbaar cijfers over antibiotica zijn.

Antibiotica uit de groep van derde- en vierdegeneratiemiddelen staan sinds begin dit jaar niet meer op de positieve lijst diergeneesmiddelen voor IKB-bedrijven. Varkenshouders die IKB-waardige varkens willen leveren, mogen deze antibiotica niet meer gebruiken of in huis in hebben. De maatregel is een verdere aanscherping van het antibioticabeleid.
Belangrijkste reden om deze middelen van de lijst te schrappen is dat de volksgezondheid niet in gevaar mag komen. Ziekenhuisartsen zetten deze middelen vaak in als laatste redmiddel tegen multiresistente bacteriën. Het mag niet zover komen dat bacteriën bestand zijn tegen derde- en vierdegeneratiemiddelen. Die mogen alleen in noodgevallen worden toegepast.

 

Geen gemis

Volgens ingewijden kan de varkenshouderij prima zonder deze derde- en vierdegeneratiemiddelen. Ten eerste worden ze amper gebruikt. Ten tweede zijn er goede alternatieven. Volgens de meest recente Maran-rapportage uit 2009 is het gebruik van deze middelen op zeugenbedrijven nog geen procent van het totale antibioticagebruik op bedrijven.

 

Aantrekkelijke middelen

Zonder dat ik het kan onderbouwen, betwijfel ik of de derde- en vierdegeneratiemiddelen zo weinig worden gebruikt op varkensbedrijven. Twee van de producten - Baytril en Naxcel - die in de ban zijn gedaan, zijn namelijk erg aantrekkelijk om te gebruiken. Baytril werkt met zekerheid tegen alle typen colibacteriën die diarree bij biggen veroorzaken. Naxcel beschermt biggen liefst zeven dagen lang tegen streptokokken. De middelen mogen misschien relatief duur zijn, ze bieden een boer veel zekerheid en gebruiksgemak. Dat is ook wat waard.
Daar komt bij dat dierenartsen – tenminste in het verleden – nogal eens onzorgvuldig waren bij het voorschrijven van antibiotica, blijkt uit het rapport Poortwachter 2010. Volgens deze steekproef, uitgevoerd door de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA), is op 51 procent van de varkensbedrijven een derde keus middelen toegepast. Dit betreft dus derde- en vierdegeneratiemiddelen. In veel gevallen werden de ‘formularia’ niet correct toegepast, zodat varkenshouders oneigenlijk konden beschikken over deze luxe antibiotica.

Of registreer je om te kunnen reageren.