Varkenshouderij

Achtergrond laatste update:23 feb 2012

NVV-notering blijft achter (1)

Krapte doet de biggenmarkt goed. Door de sterke vraag schoten de noteringen omhoog de afgelopen weken. Een vermeerderaar die de staldeur niet op slot heeft, loopt het risico dat zijn biggen er op een onbewaakt moment worden uitgehaald.
Het begin van het jaar, in een oplopende markt,  is voor zeugenhouders tevens hét moment om over de toeslag te onderhandelen die boven de notering wordt betaald. Dit gebeurt volop, en met succes. Het zal mij niet verbazen dat zeugenhouders soms €2 per big meer aan toeslag eruit weten te halen.

 

Opletten

In het verloop van een aantal noteringen valt op dat de NVV-prijs het slechter doet dan de handelarennoteringen. Een vergelijking over de periode week 48 2011 tot en met week 4 dit jaar: DPP plus €9,50 per big; Vion dezelfde stijging; Beursprijs plus €7; NVV-notering €7.
Afgelopen weken bleek dat vooral de handelarennoteringen het sterkst stegen, terwijl bij deze noteringen de toeslagen ook het snelst oplopen. De NVV claimt althans een transparante notering in de markt te zetten, waarboven boeren alleen verklaarbare toeslagen beuren op basis van bedrijfsgrootte, gezondheid en genetica.

 

 

Scheefgroei

De stijging van de NVV-notering bleef afgelopen weken dus achter bij de handelsnoteringen.  Daarbij lopen vermeerderaars die afrekeningen op de NVV-prijs ook nog eens het risico gemiddeld minder toeslag erbij te krijgen dan collega’s die op een handelarennotering afrekenen. De NVV claimt dat er boven op hun notering amper toeslagen worden betaald op grond van (vage) commerciële redenen. Dat is juist hetgeen waarvoor bij de andere noteringen wel ruimte is. Uitgaande van de geschetste achtergrond is het zaak dat een zeugenhouder die afrekent op de NVV-notering om twee redenen nog eens goed nagaat of hij genoeg beurt voor zijn biggen. Ten eerste stegen de handelarennoteringen sneller dan de NVV-notering. Bovendien blijkt ieder jaar uit het NVV-biggenprijzenonderzoek dat op de andere noteringen de toeslagen ook nog eens sneller oplopen. Dat zal dit jaar waarschijnlijk niet anders zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.