Varkenshouderij

Achtergrond

KI-stations vrezen geen kleinere afzet varkenssperma

Veel zeugenbedrijven stoppen, maar de bedrijven worden wel groter. Veel KI-stations vrezen daarom nog niet voor een vermindere afzet van sperma. KI-stations denken daarom nog niet na over fuseren of stoppen.

Volgens de jaarlijkse landbouwtellingen daalt het aantal zeugenbedijven sinds 2000 flink. Van 6.100 zeugenbedrijven in 2000 tot 2.880 in 2010. Afgelopen jaar liep het verder terug naar 2.687 zeugenbedrijven. Volgens het Productschap Vee en Vlees wil dat nog niet zeggen dat het aantal zeugen ook met de zelfde snelheid daalt. ”Bedrijven worden ook productiever en groter. Het aantal inseminaties en biggen hoeft daardoor niet minder te worden”, zegt een woordvoerder van het productschap. Veel KI-stations vrezen daarom nog niet voor een sterke afzetdaling.

Varkens K.I. Nederland, verreweg het grootste varkens KI-station in Nederland, heeft vorig jaar toch flink moeten inleveren. Het bedrijf zette 7,7 procent minder varkenssperma af dan in 2010. Een daling van 3,62 miljoen doses naar 3,35 miljoen doses afgelopen jaar. ”Een van de eerste zaken die een stoppend bedrijf doet, is stoppen met insemineren en dat merken we. Maar deze trend zien we al langer. Daar kijken we niet van op”, aldus Peter Loenen, woordvoerder van K.I. Nederland
Varkens KI Twenthe heeft in tegenstelling tot Varkens KI Nederland meer doses varkensperma verkocht in 2011, plus één procent ten opzicht van 2010. Het gaat om 331.028 doses. ”We zien wel veel stoppende bedrijven, maar ook bedrijven die uitbreiden. Ook hebben we wat nieuwe klanten erbij. Door het automatiseren van de spermacollectie en doordat we kosten hebben gespaard in personeel zijn we al een aantal jaar bezig om te anticiperen op de toekomst”, aldus een woordvoerder van het bedrijf.

KI Twente blijft zich als vele andere KI-stations wel op Nederland focussen. Prijstechnisch is het niet interessant om bijvoorbeeld naar Duitsland te exporteren. De kosten om sperma te certificeren zijn te hoog. Aankomend jaar verwacht KI Twente echter geen verdere groei. ”We verwachten veel stoppers maar heel druk maken we ons nog niet”, aldus de woordvoerder.

Het bedrijf Klasse KI gaat zich de komende tijd meer inzetten op verbetering in logistiek. ”Kostentechnisch kunnen we niet heel veel meer winnen op het product, maar we willen bijvoorbeeld het aantal leverdagen terugdringen”, aldus Stefan Derks van Klasse KI. Het bedrijf uit Sint Oedenrode leverde afgelopen jaar 497.000 doses aan Nederlandse afnemers. Afgelopen maanden zijn er bij de klantenkring 4.000 zeugenplaatsen verdwenen bij bedrijven die gestopt zijn. De bedrijven waar Klasse KI aan levert, worden wel steeds groter, gemiddeld nu 600 zeugen per varkenshouder. ”De uitbreiding bij onze klanten is gecompenseerd door de zeugenplaatsen die verloren zijn gegaan. In de afzet verwachten we opnieuw een verdere stijging door de toenemende vraag naar Deense fokkerijlijnen”, aldus Derks.

Van fusies tussen KI-stations lijkt geen sprake. Er is behoefte aan betrouwbare en flexibele leveranciers omdat varkensbedrijven zich verder professionaliseren.

Of registreer je om te kunnen reageren.