Varkenshouderij

Achtergrond

Biologische varkenshouderij heeft ruimte voor groei

Het gaat vrij goed met de biologische varkenshouderij. Er is een groeiende vraag naar de producten en dat maakt dat er ruimte is voor nieuwe ondernemers in de biologische sector. De sector kijkt nadrukkelijk naar de ruimte die er is op de markt.

Het biologische varkensvleessegment groeit steeds meer uit tot een volwaardig onderdeel van de Nederlandse varkensvleesproductie. Werd het vroeger door de grote bedrijven eigenlijk gezien als bijzaak, de productie en vermarkting van biologisch vlees is de laatste jaren uitgegroeid tot een volwaardige keten; een concept naast de andere bestaande concepten als bijvoorbeeld Good Farming Star, of Milieukeur.

Vion, dat eind vorige week bekend maakte zijn biologische varkensvleesproductie te willen concentreren in de slachterij in Groenlo is de grootste producent van biologisch varkensvlees. Via bedrijfsonderdeel De Groene Weg is het goed voor ongeveer 1.200 à 1.300 varkens per week. Een andere producent is het jonge bedrijf Deli Harmony van Henk van Oers (vroegere oprichter van de Groene Weg). Deli Harmony laat de varkens slachten bij Westfort in Gorinchem en werkt nauw samen met de keten Duurzaam varkensvlees.

Het bedrijf Top Quisine, brengt varkensvlees op de markt van Vechtdal-varkens afkomstig van twee bedrijven in Salland.

Van Rooi Meat heeft een positie in biologisch varkensvlees. Dat is verkregen via de overname van de bedrijven van Proviande in het noorden des lands. Ook Van Loon-vlees in Best heeft biologisch varkensvlees in zijn pakket.

Volgens Maurits Steverink ketenmanager bij het Convenant Marktontwikkeling Verduurzaming Dierlijke Producten zijn de kleinere ketens in totaal goed voor de verwerking van 150 tot 200 varkens per week.

Steverink is optimistisch over de biologische productie. Het wordt een steeds volwassener productietak. Vergeleken met het buitenland is de productie in Nederland goed op orde. Er is volgens hem dan ook voldoende ruimte voor nieuwe producenten. Om een stuk voorlichting te geven heft de biologische brancheorganisatie Bionext een speciale website opgezet met alle mogelijke informatie over de biologische productie.

De huidige situatie in de biologische sector is geheel anders dan een jaar of acht geleden. Door overaanbod moest de biologische varkensvleessector fors saneren en moest een aantal varkenshouders noodgedwongen stoppen met het bedrijf. Nu zijn er een zo’n vijftig biologische bedrijven. De verschillende marktpartijen waken er voor om de groei van de productie te hard te laten lopen. Er wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met de afzetmarkt.

Of registreer je om te kunnen reageren.