Varkenshouderij

Achtergrond

Biggentransporteur klem in blokkades op Italiaanse snelweg

Tientallen Nederlandse vervoerders zitten klem op Italiaanse snelwegen. Oorzaak zijn actievoerende lokale transporteurs, die het niet eens zijn met de hoge dieselprijzen en de verhoogde tarieven op tolwegen. Onder de gedupeerde vervoerders is Jan van Oort uit Geffen. Hij kon nog net op tijd een lading biggen lossen.

Tientallen Nederlandse vervoerders zitten klem in Italië doordat kleine Italiaanse transportbedrijven protesteren met blokkades tegen de hoge brandstofprijzen en de gestegen toltarieven. De actie is begonnen in Zuid-Italië en breidt zich als een olievlek uit. De gevolgen van de actie zijn overal merkbaar. In de blokkades staan ook transporten met dieren en bederfelijke waar.

Eén van de getroffen vervoerders is Jan van Oort uit Geffen, die afgelopen zondag nog net voordat de acties in volle hevigheid losbarstten, een lading biggen kon lossen. “De varkens gaan niet meteen naar de slachterij in Italië, maar gaan eerst nog naar een varkenshouderij. Wij noemen ze gebruiksvarkens.”

Nu zijn vrachtwagen stilstaat ziet hij per dag de schade oplopen. Hij schat dat de schade ongeveer 1.000 euro per dag zal zijn doordat de vrachtwagen stilstaat Italië. ”In overleg met de klant hebben we de varkens op een andere plek kunnen lossen, omdat we al wisten dat we niet meer bij de haven konden komen voor afvaart naar Sicilië. Maar op de terugweg is de chauffeur toch stil komen te staan. Hij staat nu bij een restaurant, gelukkig kan hij goed Italiaans en redt hij zich goed.”

Van Oort kreeg afgelopen weekeinde een signaal van een contactpersoon bij een reinigingsplaats in Italië. Die adviseerde hem om even te wachten met het sturen van nieuwe vrachten. Voorlopig gaat Van Oort niet met nieuwe transporten in Italiaanse richting. De verwachting is dat de acties nog in elk geval de hele week zullen duren.

Volgens de vervoerdersorganisaties TLN en EVO nemen de acties in grimmigheid toe. Er zijn meldingen van vernielingen aan Nederlandse vrachtwagens. In Italiaanse media is volop aandacht voor de acties en de gevolgen daarvan. Op sommige plaatsen zijn de effecten al merkbaar door gebrek aan aanvulling van voorraden in bijvoorbeeld supermarkten.

Volgens TLN en EVO zijn bijna alle tolstations inmiddels weer vrij. De organisaties hebben de Europese Commissie gevraagd in te grijpen en een vrije doorgang voor buitenlandse vervoerders te waarborgen. De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken probeert te bemiddelen in het conflict, met het doel de blokkades te beëindigen.

Of registreer je om te kunnen reageren.