Varkenshouderij

Achtergrond

Verwachtingen hoog gespannen voor Weekend van het Varken

Komend weekeinde zetten 30 varkenshouderijbedrijven hun deuren open voor het publiek. Het is weer Weekend van het Varken. Het evenement wordt voor de vijfde keer gehouden en mag zich verheugen op een groeiende belangstelling. Doelstelling voor het komende weekeinde is dubbel zoveel bezoekers als vorig jaar.

De stichting Varkens in Zicht, de organisatie achter het Weekend van het Varken, deed in de aanloop naar het komende weekeinde de oproep aan de hele varkenshouderij om zoveel mogelijk bedrijven open te stellen. Ook niet-zichtstallen werd gevraagd om zo mogelijk mee te doen aan het evenement. Varkenshouders werden en worden nog steeds opgeroepen om zoveel mogelijk op de deelnemende bedrijven aanwezig te zijn om voorlichting te geven over de hedendaagse varkenshouderij.

Volgens projectleider Mechie Beurskens zijn die oproepen behoorlijk succesvol geweest. 17 van de 30 bedrijven die komend weekeinde open zijn is een zichtstal. Verder heeft de projectleiding 50 aanmeldingen gehad van varkenshouders, mensen uit de periferie en studenten die komend weekeinde hun medewerking willen verlenen. Ook zullen er natuurlijk zat mensen zijn die onderling afspraken hebben gemaakt om mee te willen helpen.

Het zwaartepunt van de deelnemende bedrijven zit in de provincies Brabant en Limburg. In Overijssel doen er 5 bedrijven mee, in Gelderland, Friesland en Noord-Holland twee. De provincies Groningen, Drenthe, Flevoland, Utrecht, Zuid-Holland en Zeeland hebben geen deelnemers. “We zijn nog altijd naarstig op zoek naar bedrijven in die provincies die zichtstal willen worden”, aldus Beurskens.

De afgelopen weken is veel publiciteit gegenereerd. Er zijn folders verspreid, er is een radiocampagne geweest en de deelnemende bedrijven hebben de regionale media benaderd. Het valt op dat het evenement nu ook meer door landelijke media wordt opgepakt”, meldt Beurskens.
De activiteiten bij de deelnemers zijn zeer divers. In Panningen bijvoorbeeld rond de zichtstal van de familie Kersten zijn ook drie andere bedrijven open. Er is een fietstocht en een wandeltocht georganiseerd tussen deze bedrijven. Ook in andere plaatsen is het zelfde concept gehanteerd.

In Horst laat de familie Michiels zijn nieuwe stal zien aan het publiek. Het gaat om een stal voor het Vion Good Farming Star-concept. Vion deelt daar schnitzels uit aan het publiek. Vorig jaar kwamen 12.750 mensen af op het weekend van het varken. Doelstelling voor dit weekend is volgens Beurskens 25.000 bezoekers. Aan de deelnemers zal het waarschijnlijk niet liggen.

Of registreer je om te kunnen reageren.