Varkenshouderij

Achtergrond 5 reacties

Varkens Vandaag maakt succesvolle start

Ze hingen er met de benen uit gisteravond in Nia Domo in Boekel. Zo’n 500 varkenshouders en voormensen uit de periferie bezochten de startbijeenkomst van Varkens Vandaag, de nieuwe stichting die publiciteit wil genereren voor de varkenshouderij.

Het is tekenend voor het gevoel onder de varkenshouders. Het moet een keer afgelopen zijn met alle negatieve verhalen over de sector; het verhaal is anders. De varkenshouderij is een springlevende sector waar hard wordt gewerkt en die wereldwijd aan de top staat. ”We willen het echte verhaal vertellen”, aldus initiatiefnemer varkenshouder Jan Vogels in zijn toespraak.

De startende stichting had topman Henny Swinkels van kalfsvleesonderneming VanDrie Group uitgenodigd als gastspreker. Swinkels verhaalde over de vleeskalversector die twintig jaar geleden ook zwaar onder vuur lag en kampte met een negatief imago. Strekking van Swinkels betoog: We hebben destijds de belangrijke problemen benoemd en we zijn er samen als sector tegenaan gegaan om die problemen op te lossen. Daarbij hebben we derde partijen, als de Dierenbescherming, betrokken en we staan er nu heel wat beter voor. Impliciet was de boodschap aan de zaal en aan de varkenssector om dat voorbeeld te volgen. En die boodschap kwam over. Na afloop werd een pleidooi gevoerd door één van de aanwezigen om zo snel mogelijk te komen tot één varkenshouderijorganisatie met één duidelijk gezicht.

Varkens Vandaag heeft een systeem bedacht om publiciteit te genereren. Het komt er op neer dat varkenshouders ideeën voor projecten in kunnen dienen bij de stichting. Bedrijven uit de periferie kunnen projecten adopteren en de stichting biedt via communicatiedeskundige Ingrid van der Sterren ondersteuning om te komen tot goede publiciteit. Dat heeft al geresulteerd in een aantal succesvolle acties. Ook voor de komende tijd heeft Van der Sterren al enkele acties in de steigers staan. Zo noemde Van der Sterren het voorbeeld van een 72-jarige varkenshouder in Nederweert die samen met zijn zoons nog op het bedrijf zit en binnenkort open dag houdt in zijn nieuwe stal. Het idee is nu om met oud-collega varkenshouders, generatiegenoten van deze varkenshouder die al gestopt zijn, rond te kijken in het nieuwe bedrijf en een vergelijking te maken tussen varkenshouderij vroeger en nu. ”Omroep Max heeft te kennen gegeven dat ze daar zeer wel belangstelling voor hebben”, meldde Ingrid van der Sterren.

Zo zijn er allerlei mogelijkheden om ook open dagen op varkensbedrijven onder de aandacht te brengen van het grote publiek. ”Maar ook een laagdrempelig evenement als een varkensrace in Schijndel tijdens de kermis slaat aan en mag zich in de belangstelling van bepaalde media verheugen”, zo meldde Van der Sterren. Varkenshouders en andere belangstellende kunnen zich melden als vrienden van de stichting tegen betaling van een financiële bijdrage. De stichting boort verder verschillende budgetten aan voor promotie (ondermeer via het PVV) om de promotieacties te bekostigen.

Sterk punt van Varkens Vandaag is dat het initiatief van onderaf is ontstaan. Het is begonnen met een groep varkenshouders die zich in toenemende mate begon te storen aan alle negatieve en soms onware verhalen die over de sector werden uitgestort. Ze begonnen ingezonden brieven te schrijven als reacties op deze negatieve verhalen. ”Maar het bleven uiteindelijk allemaal defensieve acties. We wilden zelf het voortouw nemen en offensiever in de publiciteit”, aldus voorzitter Rob van Schie van de stichting.

De stichting staat. Dat is duidelijk. Ze zal zich nu moeten bewijzen. Dat wordt op de lange termijn, als de eerste euforie is weggeëbd nog een stevig karwei. Het zal van de sector zelf, de goede wil en niet in de laatste plaats de creativiteit binnen de sector afhangen hoe succesvol de Stichting zal zijn.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Henk Roefs

  Creatievelingen meldt U !!

 • no-profile-image

  geen geknor

  Gestuntel van de 1e orde. Achterhoede gevecht. De sector is gewoon naar de klote. De Nederlander wil dit gewoon niet meer. Besef dat toch eens.

 • no-profile-image

  kroeskop

  de heer vogels moet eerst zelf zijn zaakjes goed regelen en geen andere mensen besodemieteren bah

 • no-profile-image

  kroeskop

  de heer vogels moet eerst zelf zijn zaakjes goed regelen en geen andere mensen besodemieteren bah

 • no-profile-image

  kroeskop

  de heer vogels moet eerst zelf zijn zaakjes goed regelen en geen andere mensen besodemieteren bah

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.