Varkenshouderij

Achtergrond 381 x bekeken 13 reacties

Opkoop? Snelheid maken!

De Belgische opkoopregeling voor zeugen is ook in Nederland haalbaar en betaalbaar.

Dat LTO niet wil ingaan op vragen over de Belgische opkoopregeling voor zeugen is veelbetekenend. Er wordt dus serieus op gestudeerd. De NVV is niet bijster afwijzend. Wyno Zwanenburg laat al een proefballonnetje op om Europees geld, van de PO-regelingen, deels in te zetten voor de opkoop van zeugen. Prima idee!

De winst van een opkoopregeling komt volledig terecht bij zeugenhouders. De biggenprijs stijgt direct met vele euro’s als het biggenoverschot omslaat in een tekort. Mesters komen pas veel later aan de goede kant van de streep, daarvoor moet eerst het totale aanbod in de EU met een procent of 10 dalen. Zwanenburg heeft dus gelijk dat de rekening niet bij de mesters mag komen te liggen.
Die kan ook alleen bij zeugenhouders neergelegd worden. Stel een PVV-heffing in op slachtzeugen (zeg €20 per stuk) en verhoog de PVV-heffing (met zeg €1) op geëxporteerde biggen. Dan landt de rekening vooral bij exporterende zeugenhouders, maar dat zijn ook de bedrijven die het eerst en het meest profiteren van een krimpend overschot. Dat levert in vijf jaar €75 miljoen op. Bij een vergoeding van €750 per zeug zijn dat 100.000 zeugen uit de markt, 10 procent van de capaciteit. Als de EU er €25 miljoen bij doet, kan de saneringspremie naar €1.000 per zeug. Dan worden velen warm, nee, heet!

Het moet geen regeling zijn waarbij het nog een jaar duurt voordat alle aangemelde zeugen geslacht zijn. Stel strenge eisen: 1 stel de inschrijfperiode maximaal vier weken open. Wie ’t eerst komt, ’t eerst maalt; 2 alle zeugen minder dan drie maand dragend direct opladen; 3 resterende biggen verplicht afzetten als slachtbig, dus van de markt af; 4 alle varkensrechten inleveren bij het PVV, milieuvergunning doorhalen en via kettingbeding afzien van herstart op bestaande locatie.

Cruciaal hierbij is dat het systeem van mestproductierechten blijft, anders wordt de wegvallende productie opnieuw ingevuld door blijvers.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  x

  Dit lijkt nog niet zo'n verkeerd idee.
  Een win-win situatie voor stoppers en blijvers.
  Als we inderdaad niks doen, duurt de koude sanering veel te lang en kost het iedereen nog veel meer geld.
  Ben benieuwd of er iets komt.

 • no-profile-image

  john

  juist die 1000 euro meepakken en 50 km over de grens opnieuw starten.. hopen dat je woonhuis en schuren nog wat opleveren in nl.. maak van de rechten maar eens zinnige dingen zoals een bemestingsrecht. 1 bemestingsrecht betekent dat je 6 kg fosfaat op nederlands bodem mag brengen. Alles wat niet gedekt is met rechten verwerken of exporteren. Dat is de enige oplossing voor de mest en rechten problematiek in nl. Daarnaast die ophoepel premie van 1000 euro per zeug zal inderdaad versneld het varkensaanbod in nl doen krimpen. Stel die regeling in december in werking zodat er geen grote bult biggen meer in juli, augustus en september komen en we hebben weer een gezonde varkensmarkt.

 • no-profile-image

  kenner

  stopzetting doorvoeren , 20 % zeugen definitief uit de markt ( best gans europa ) , Duitsland denkt er ook al over

  4 jaar harde crisis is véééééél te lang

  Goeie resultaten neerzetten , verdiend een boterham , en niet aanmodderen zoals de laatste 4 jaar

 • no-profile-image

  Keutelboer

  Het zou mooi zijn als het allemaal uitgevoerd kan worden . Maar als de biggen en daarna de varkens weer duurder worden , gaat men in de EG landen waar geen varkens rechten zijn en in de rest van de wereld veel meer varkens houden . En vullen zij waarschijnlijk heel snel dit gat weer op . En is het weer gedaan met de betere prijzen . Want iets wat duur is kan men ver halen als daar prijs aanmerkelijk lager is . En omgekeerd geld ook iets wat goedkoop is gaat men niet verder weg halen als nodig is . Men kan dus met inkrimpen van de varkensstapel de deur open zetten voor buitenlandse vleeshandelaren .Want nu wordt ook al het vlees verwerkt en verhandelt , Dus de verwerkings capaciteit is er . En zij verkopen elke week hun vlees . Dus de mogelijkheid is groot dat men elders vlees gaat inkopen en verwerkt en hiermee hun klanten bediend . De vraag is of het inkrimpen van de varkens stapel in enkele landen op langere termijn ook betere varken prijzen zal geven .Ik denk van niet . Maar we zijn wel veel varkens in Nederland kwijt . En de bij behorende werkgelegenheid .

 • no-profile-image

  Patrick

  Ik denk dat de boodschap in NED verkeerd begrepen word. Door de premie heeft men de boer een financiele stimulans om in vereffening te gaan en er hopelijk zonder verdere kleerscheuren van deze verliespost af te komen . Deze maatregel is ter ondersteuning van vrijwillige stoppers dit heeft niets te zien mee marktprijsbewerkingen. Is ook niets nieuw onder de zon in B. is dit soort maatregelen zo oud als de straat ,dit soort stopondersteuningen bed.. Dit werkt ook enkel maar mee de ingesteldheid van de Belgen die op dit vlak 7 dagen en 14 nachten verschillen van de Nederlanders

 • no-profile-image

  john

  we praten hier nu al over stoppen etc.. stel je maakt de keuze om 20% van je zeugenstapel in te leveren voor de premie. over 10 jaar is de productie weer 10% gestegen en over 20 jaar heb je ze weer terug.. (de biggenproductie dan) aan de andere kant hoef je nu niet na te denken over uitbreiden van de biggen stal en hoef je nog maar 20% ammoniak reductie te realiseren. de overige 20% dieren is weg. 20% minder werk en net zoveel verdienen ... en als de markt aantrekt kunnen alle bestaande bedrijven weer wat meer zeugen houden en hoeft er niet als een dolle nieuw gebouwd te worden bij de blijvers.

 • no-profile-image

  Han

  @Keutelboer. ik vrees dat jij gelijk hebt als je zegt; "Landen buiten Europa zullen de lege plekken opvullen". Alle hier voorgestelde maatregelen werken alleen in een gesloten markt systeem, in en vrije markt met open grenzen werkt niet om de markt in evenwicht te brengen. Toegepast in Nederland zal het hooguit het mestoverchot inperken en bij de stopper geld in het laadje brengen om zijn bank en andere openstaande schulden te betalen.

 • no-profile-image

  robert bodde

  Han, je vergeet dat er maar drie streken zijn waar goed zeugen te houden zijn: Nederland/Belgie, Noord Duitsland en Denemarken. Daar is een zeeklimaat en zitten de varkens in de genen. Alle andere (opkomende en opgekomen) landen krimpen al in de varkensstapels (Frankrijk, Hongarije, Polen, Oost Duitsland en ga maar even door).
  In Duitsland is de krimp in het zuiden veel groter dan de groei in het noorden en spelen in de varkensstreken in Nordrhein Westfalen en Niedersachsen dezelfde problematieken als in NL: megastallendiscussie, dierenwelzijn en mestprobleem. In Denemarken is uitbreiding ook niet erg voor de hand liggend gezien de financiele situatie (gefinancierd op stijgende grondprijzen en die grondprijs heeft al een hele tijd de daling fors ingezet. Dat gaat daar in de varkenshouderij meer van au dan in Nederland). Ergo: groei zit er niet echt in de komende 5 a 10 jaar.

 • no-profile-image

  Woopie

  Maar hopen dat er in Nederland ook snel afbouw komt, dat zou veel beter zijn voor de natuur.
  En dan in de plaats, groente, granen, fruit e.v.a. kruiden b.v.

 • no-profile-image

  Hans

  Met je eens Han, ik denk dat we Bodde maar is moeten vragen door wie hij betaald wordt!!

 • no-profile-image

  Jeroen

  Robert,

  Als ik bij ons de zeugenhouderij zie, draait ie niet onder aan Nederland, maar wij hebben binnenlandse afzet.
  6.800 zeugen plus eind deze maand nog een stal met 1.200 zeugen plus de vleesvarkens, die we zelf vet mesten.

 • no-profile-image

  Patrick

  Bodde heeft 100% gelijk al had hij beter voor sommige landen beter het woord gekraakt ipv krimp gebruikt. Gekraakt betekend in vrije val en waar in de eerste 10 jaar geen sprake is van enig herstel...te zien vannaf beneden pijl wel te verstaan . Zolang in Nederland het verkeerde hypokriet en naief denkbeeld en ideaal word gebruikt zal men het ook nooit snappen hé.
  Doe zo als ik zet mais en rij hem zoals ik deze namiddag al af op 100 euro inkomst is mijn onkost 25 euro de rest is winst dewelke dient voor enkel luttele afschrijvingen energie en leefkost. en de rest doet mijn vrouw wel op

 • no-profile-image

  x

  Ik had wel wat meer positieve reaktie's verwacht. De mestafzet wordt een stuk goedkoper en de varkensrechten houden zijn waarde door de opkoop.
  Als we 4 jaar niks doen, zijn er ook 100.000 zeugen minder in Ned. en zijn we allemaal een stuk armer. Stoppers en blijvers. En varkensrechten nul euro

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.