Varkenshouderij

Achtergrond 483 x bekeken 34 reacties

Duitse varkensslachterijen halsstarrig

Duitse varkensslachterijen blijven halsstarrig weigeren hun varkensprijzen te verhogen. Het is dan ook erg vreemd dat zij wel veel vleesvarkens nodig hebben. Kennelijk verdienen zij goed aan het verwerken van de dieren en de verkoop van varkensvlees. Een verhoging van de varkensprijs zou daardoor wel zo netjes zijn, gezien de slechte financiële positie van vooral kleine en middelgrote varkenshouders. Slachterijen spreken van een moeizaam lopende afzet van varkensvlees en wijzen op een daling van de varkensprijzen in voorgaande jaren in september.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  john

  tja prijsafspraken op basis van 1,50 de kilo... de export is goed waardoor er een kleine plusje is naar 1,53 maar daar houdt het dan ook mee op.

 • no-profile-image

  Varkenshaas

  Goed te lezen Derk dat je nu ook in de richting van de boer gaat denken die al jaren te weinig beurt voor zijn varkens.
  Slachterijen en retailers en al wat daarna volgt spelen nog steeds een vies spelletje richting boer, terwijl de centen oneerlijk verdeeld worden. Als de beurs en NVV ballen hebben verhogen ze tegen de Duitsers in !!!!

 • no-profile-image

  Silvia

  Maar de slachterij vermijd erbij te zeggen dat in het verleden de prijs na de vakantie, lees bij het opstarten van de verwerkers, in het verleden een PLUS laat zien. Die PLUS hebben we nu niet gehad, dus nu ook zeker geen MIN.

 • no-profile-image

  varkensboer

  En de helle grote dan die hebben hun grond in de cannon vast goed zitten en de rest van de schuld word voor een deel kwijt gescholden.

 • no-profile-image

  kenner

  varkensslachterijen halsstarrig ja , en wanneer zal er eens eensgezindheid zijn tussen onze landbouworganisaties !!!! Boerenbond Belgie is tegen stopzettingspremie voor stopzetting zeugen , Veva en ABS is voor , Beste mensen , dit plan moet erdoor , of we hebben nog een langdurige crisis voor de boeg , en faillissementen in overvloed , Schud aub jullie vakorganisatie wakker , en laat ze de hand van Veva Belgie reiken , er zit niks anders op , als je denkt dat de cyclus dip gauw voorbij is , denk je verkeerd , de echte crisis moet er nog aan komen , ben ingelicht van zeer vertrouwbare bron , succes

 • no-profile-image

  realist

  Het ziet er naar uit dat we niet veel meer dan 1,50 mogen beuren,het voer zakt niet,dus worden de biggen volgend jaar echt niet duur

 • no-profile-image

  Nuchter verstand

  Welke boer betaald meer dan nodig aan personeel, voer of energie? Slachterijen is eveneens niets menselijks vreemds.

 • no-profile-image

  john

  1,50 jaarrond is niets mis mee... afspraak voor de komende 5 jaar??? laat de vrije varkens markt maar net zo hard schommelen als het laatste beetje vrije markt bij de aardappelen dan wordt er veel eerder bijgestuurd dan op deze manier.

 • no-profile-image

  Boereke

  @ John : Aardappalen kan men snel bijsturen ; men plant er gewoon een heleboel ha niet en teelt er iets anders op ! Ik denk niet dat gij volgend jaar in uw varkensstallen gaat koeien kunnen melken of vleeskuikens kan gaan houden ! de akkerbouwer plant gewoon iets anders op z'en gronden maar beteelt ze wel nog steeds .Je kan natuurlijk ook minder varkens gaan houden maar daar komt dus niks voor in de plaats ( ander inkomen in diezelfde stal ) . Het plan van VEVA kan alleen maar werken wanneer dit Europees gestuurt wordt . > daar wringt het schoentje : politiek wil men dit niet > Men wil door de koude sanering de varkenshouderij kosteloos ( politiek gezien dan ) naar het Oostblok doen verhuizen . Het is daarom dat elke West-Europese alarmkreet in het globale Europa gewoonweg weggelachen wordt en er dus niks , maar dan ook niks geholpen wordt !! ( exportrestitutie , Europese stopzettingspremie , enz ... )

 • no-profile-image

  john

  als de markt meer gaat schommelen vallen bedrijven met een hoge kostprijs eerder af en blijft de markt gezond. Doordat de markt nu heel langzaam beweegt houden ook bedrijven met een hoge kostprijs het langer vol en wordt maar heel langzaam beter, maar veel sneller slechter!

 • no-profile-image

  varkensboer

  Jhon volgens mij huur je stallen en voldoe je nog niet aan 2013 dat kon ik uit eerdere vehaaltjes op maken.
  dus zit je nu nog met lage kost prijs roep je zelf. maar voor de 70% van de bedrijven die al bezig zijn of klaar voor 2013 kan het echt niet uit. Waneer word jij eens wakker of verdien je nu nog zo veel !!!!! en zet eens een echt verhaal op deze site

 • no-profile-image

  zool

  he kenner! tuurlijk gaat boerenbond belgie niet akoord met het voorstel van veva en abs! ze kunnen anders hun zakken niet meer vullen! eerst gaan ze met delhaize in zee om zoveel mogelijk vlees te kunnen verkopen aan een spotprijs,daarna gaan ze de boer zijn eigendom in pand nemen(ze zitten momenteel aan ca 7000 ha)voor hen maakt het toch niet uit de boer is toch hun slaaf!

 • no-profile-image

  john

  bedrijven die nu niet 2013 proof zijn en maar net rond kunnen komen zijn er straks ook niet meer, varkensboer brabant. Laatste tijd regelmatig presentaties gezien van de abab dat er alleen voor de beste 25 % toekomst is in nederland! En dan niet kostprijs of iets dergelijks maar puur gebaseerd op reserveringscapaciteit. En ik doe er alles aan om in die groep te komen en te blijven!

 • no-profile-image

  buurman

  Ik heb geen economie gestudeerd maar reserveringscapaciteit is gewoon zuinig zijn op je centjes

 • no-profile-image

  john

  zuinig zijn op je centjes is zorgen dat je zoveel mogelijk centjes binnen krijgt is twee

 • no-profile-image

  john

  zuinig zijn op de centen is één, zorgen dat je er zoveel mogelijk binnen krijgt is twee.

 • no-profile-image

  x

  Het is jammer maar waar. Of vol gas vooruit, of stoppen.
  Gewoon relaxed boeren is er niet meer bij in de varkenssector in Ned.

 • no-profile-image

  buurman

  wat mag een fokgeld kosten en dan niet bij een mega bedrijf kopen want die verdienen veel te veel!

 • no-profile-image

  Buurvrouw

  Topigs is een megabedrijf, 85% van de markt. Bijna monolorist, pardon monopolist.

 • no-profile-image

  brabantsduitserke

  bart-jan ik snap niet wat dit met het
  artikel heeft te maken
  ik heb ook even gekeken het beeld wat ik
  erbij heb is een ondernemer,zakenman,varkensboer
  op het hoogste niveau petje af adriaan

 • no-profile-image

  Patrick H


  hallo
  boerke Belgie en Man uit hast (bekende gemeente die 2220... ) Het is verkeerd te gaan denken dat de varkenssector Oostelijk gestuurd word want daar is die sector al lang door veel Guurdere situaties zijnde geen veevoeralternatieven enkel dure granen en banken mee rentes boven de 12% op 5 jaar niet 20 jaar , het feit NED en BEL nu nog overleven is een kwestie van veevoeralternatieven door de havens en het kapitaal die nog (voorlopig althans) intresse hebben in varkens . Het feit dat het gewoon niet loopt is door de lage vleesomzet bij de consument en de prijzenslag tss de supers. Lange termijncontracten en allerhande slalombusinessen zijn nog het ergste . Mooi voorbeeld is Santens in Belgie hoe groot de grootmacht moge wezen geveld door de katoenprijs die verdriedubbelde waardoor de grootmacht vast kwam te zitten mee zen lange termijn leveringscontraten aan de supers . Bij varkens echter zitten er tss de graanprijs en de supers een boer en een slachthuis dielaatste vrijft het gwoon uit naar de boer maar ooit zullen beiden het onderspit delven want wie durft te schrijven dat slachthuizen metershoge winsten maken kent de sector niet ook die hebben het moeilijk maar doordat in die sector iedereen met de neus in dezelfde richting kijkt blijft de boer de klots , er is maar een hoop voor de boer , als die zelfde richtingsstrategie van de slachthuizen ontvricht word maar dat zie ik niet snel gebeuren

 • no-profile-image

  econoom

  De strop(dassen)commisssie van Doorn ( slachterijen/voerfabrieken ) is weer bezig om nieuwe overeenkomst te maken met de supers begrijp ik. De lange termijn afspraken betreffende de leveringen van een x aantal tonnen vlees tegen lage inschrijfprijzen lopen af met de supers en er wordt weer onderhandeld. Niet over het boerenbelang maar over het belang van de grote agro-industrie,slachterijen en de voerbusines. Ze hebben geen enkele boodschap aan de gezinsbedrijven lees ik . Net zoals nu gebeurd met de huidige afspraken tussen de agroindustrie en de supers is het veel goedkoper voor eigen gewin om de laatse 10% varkens duurder uit het buitenland te halen als om de huidige 90% varkens die uit nederland komen prijs te verhogen. De prijs voor de boer zal en moet laag blijven. Ik geloof echt niet dat de consumenten in Nederland dit willen wat die strop(das)commissie van Doorn bedacht heeft. Nu weer een beetje scheinheilig doen en de zakken van de commissie zullen nu vooraf al wel gevuld zijn. Je kunt toch ook gewoon 80 % van de varkensstapel verbieden of ontmoedigen door regelgevig te maken die niet is te realiseren door die grote agro-bedrijven. Een koude sanering dus van die grote agro-bedrijven i.p.v. de koude sanering van de gezinsbedrijven zoals de commisssie van Doorn steld. In Brabant dus alleen produceren voor eigen consumptie. Je red er de gezinsbedrijven mee en ik denk ook dat het de wil is van de burger.

 • no-profile-image

  Jan

  Er is maar één ding wat helpt, regie terug naar het boerenerf.

 • no-profile-image

  boereke

  Ik had voor het geld dat het rapport van van doorn kost,wel een beter rapport verwacht ik zie nog steeds de vion visie meer voor het zelfde geld We kunnen niet met 11 miljoen varkens de betere markten bedienen wel met een paar miljoen maar dat moet gewoon uit de markt komen. Men wil iets dan betaal je ervoor. Zoniet dan europesche regels om kostprijs voor export concurerend te houden De meeste varkens zijn voor export dus moeten we geen kostprijsverhogende maatregelingen die in het importerende land niet gelden .

 • no-profile-image

  econoom

  inderdaad , gewoon met 20 % van de varkens gewoon de nederlandse supers bevoorraden, Ook dat is een plan en hopenlijk gaat de commisie van Doorn uitleggen wat er mis is met zo.n plan dat voor de nederlandse burger gaat en voor het boerenerf en dus niet voor die hele grote ago-industrie . Met dit plan zijn we allemaal winnaars

 • no-profile-image

  Kees

  VION is met STAR al mooi op weg t.b.v. de NL consumptie. Jammer dat de deelnemende boeren er financieel niks mee opschieten. VION is wel zo slim geweest om vooral watjes en doetjes hiervoor te selecteren. Die knikken op commando en durven zich toch niet te groeperen.

 • no-profile-image

  boeren hebben macht

  econoom jij bent zeker geen boer? ik vind dat we in nederland voor alle varkensboeren moeten gaan, en als 80% weggesaneert word dan gaat het met de over gebleven 20 % echt niet goed

 • no-profile-image

  guillaume

  Ja, en als je in het klein het al niet kon organiseren waarom nu dan wel met een lege knip. Vion wel en met succes met harde hand en managers met geldvisie en personeel die luistert naar hen en hebben intussen een groot gemengt bedrijf gemaakt?.Het is onderhand wel duidelijk dat de boeren door Vion (gecontracteerd) zijn nog enig samenhang hebben,of veel eigen vermogen(reserves om langzaam kaal te plukken)nog Kleintjes of via overheidsgeldinjecties of onmetelijk grote bedrijven met vaak alleenheersersmentaliteit die om niet af te gaan willen winnen van de ander. De kleintjes hebben ze in het verleden al uitgespeelt(cooperatiegedachte boeren misbruikt) en kaalgeplukt om het bedrijf te spekken en de grote het idee te geven meer te beuren voor hun varkens op termijn. Door expansiedrift en hulp van onze voorlichtertjes(voer) en banken en worden door het grote (kapitaal) overeind gehouden.Gezinbedrijven met eigen ideeen worden gebruikt om het imago op te poetsen(algemeen) en straks als de storm geluwt is keihard uit de markt gedrukt worden door b.v. een Vion en andere kartelbroeders.Wat met de kleintjes(prijsverschil)kunnen is de oefening wat ze dadelijk met de overgebleven grote varkenshouders doen.Zolang we nog tegenstrubbelen en mekaar te wijs af willen zijn is goedkope aanvoer verzekert.Samenwerking is wat Vion al gezien had(overproductie creeren samen met Zlto en Rabobank enkele voerbedrijven)een probleem en moet het blijven.Denk maar niet dat ze de winst laten terugvloeien naar de boer.De Cooperatie's zijn door onze vooruitstrevendheid naar de knoppen geholpen en het buitenland kopieerd de massa kassa gedachte dus over 25 jaar geen gezinsbedrijf meer te bekennen.Uitzonderingen in misschien nice uitgesloten!"Tonnies" bouwt zo megavarkenstallen in Rusland dus de aanvoer blijft er wel uit armere landen.Als je dan nog varkenshouder wil blijven ben je geen ondernemer meer want begin je toch Ja Knikker.Wie betaalt Bepaalt.

 • no-profile-image

  oude varkenshouder

  @guillaume, hoezo kartel? Je hebt nog de keus uit meerdere handelaren en/of slachterijen. Wanneer je Vion beschuldigd van kartelvorming is daar een boer ook schuldig aan, hij heeft eraan meegewerkt dat ze te groot werden.Dat er tussen de uitbetaalde prijzen geen groot verschil zit heeft te maken met de markt. Tussn de prijzen van een brood zit bij de bakkers ook geen noemenswaardig verschil.

 • no-profile-image

  Jeroen

  Boeren werken bewust monopolisten naar de macht. VION, Topigs, mooie voorbeelden daarvan. Zielig doen dat de kleinere eruit gewerkt zijn/worden, ondertussen er zelf voor zorgen door eigen keuze voor VION (60% NL), Topigs (90% NL).

 • no-profile-image

  econoom

  Die 80 % koude sanering bedoel ik van het aantalvarkensplaatsen. Gewoon bij de grootste bedrijven beginnen. Het zijn ook de bedrijven die de consument niet wil ( boerderij bedrijven zullen overblijven en er is dus een balans in vraag en aanbod in Nederland wat de prijs ten goede komt. Door deze maatregelen behoeven slechts een 20 % van de bedrijven gesaneerd te worden (de grootste in omvang dus )en het zijn de bedrijven die de markt kapot hebben gemaakt. De commisie van Doorn steld juist de omgkeerde regeling voor. Het saneren van de kleinere bedrijven koud die geen schuld hebben aan dehuidige situatie. Is dat dan correct ????

 • no-profile-image

  guillaume

  Keuze oude varkenhouder had je voor vijftien jaar geleden nog.Was je het niet eens met de ene handelaar dan nam je een ander,wat voor een keuze hebben we nog als de oudere handelaren vertrekken(stoppen),geen.Verder econoom is dit een goede plan,weg met de grote veroorzakers.En met Vion en Topigs kun je wel boeren want die paar handelaren zijn bijna overbodig.We doen net als de melkveehouders,een vaste afzet van enkele grote melkfabrieken en die vrije overschotmarkt is voor de individuele Nederlandse boer geen optie en roep teveel bijverschijnselen op MEST en Milieu onzin.Boert een stuk rustiger,want daar willen we met bezig zijn varkenshouden voor een eerlijke prijs,geen varkenshandelaar want die zijn er niet meer zijn verzamelaars voor?

 • no-profile-image

  varkensboer

  deurzaam wat is dat ?????
  luchtwassers in iedergeval niet kost toch extra 6€ per plaats per jaar.
  dan natuurlijk iedereen natte producten voeren. want dat is hergebruik (droog voer verbieden is niet deurzaam) alle mest die op je bedrijf gemaakt word door vergister. (is we niet rendabel kijk maar naar agrokracht en in verleden helmond. Dat dit word het groot met brij en dan in stroo met natuurlijke ventelatie
  Dat zou wel eens duurzaam kunnen zijn??? . gaat weer het zelfde als met ikb eerst wat meer kijgen en uiteindelijk niets en nu met star welfere etc etc . uit eindelijk komt het er op neer het goed koopste wint anders kan de consument niet 2 autos een huis en drie keer op vakantie betalen hoop dat daan hier wat van leert ( kan ik nu ook een flinke factuur sturen kostbaar advies en komt ook weer uit zie het verleden )

 • no-profile-image

  Patrick Peumans

  alles wat voor en na de boer komt verdient. hierbij enkele cijfers :
  de veevoederindustrie (aveve - boerenbond niet meergerekend) had in 2010 +/- € 20.669.472,00 winst, € 11.000.000,00 meer dan in 2009.
  aveve zelf had in 2010 € 18.409.659,00 winst. de slachthuizen en de verwerkende industrie beweren dat ze niets verdienen. westvlees (één vand e grootste slachthuizen in België) verdiende de laatste jaren € 9,00 zuiver per vleesvarken. waarom nemen ze anders Detry (ander groot slachthuis in Wallonië )over ????. Dan hebben we Vlevico (Vlees - Viande - Coruyt )nog. Dit is de vennootschap die het versnijden en uitbenen voor Colruyt verzorgt. Zij verwerken 33.000.000 kg vlees per jaar. Zij hadden per 31/03/2010 een winst van € 16.286.440,00 euro ofwel € 0.49 per kilo !!!!!!! Mooie cijfers lijkt me. Het verhaal van de vrije markt is over evenals de varkenscyclus. Het zijn een handvol spelers die voor en na ons of samen (grote voerfima's hebben eveneens belangen in de vleesverwerkende industie) hun winsten bepalen op kap van de boer.

Laad alle reacties (30)

Of registreer je om te kunnen reageren.