Varkenshouderij

Achtergrond 284 x bekeken 42 reacties

Duitse varkensprijs blijft teleurstellen

Duitse varkensslachterijen blijven de varkenshouders in hun land teleurstellen. Zij houden hun prijzen voor de achtste week op rij op € 1,53 per kilo geslacht-gewicht franco slachterij. Zij willen die prijs tot eind dit jaar handhaven. Daarmee willen zij de vleesvarkens graag aan de haak slaan. Dat betekent dat zij er goed aan verdienen. Als handelaren minder varkens leveren aan Duitse slachterijen klagen die steen en been. Het aanbod van vleesvarkens is niets te groot. Nederlandse slachterijen zullen het voorbeeld van hun Duitse concurrenten braaf volgen. Dat betekent dat veel Nederlandse vleesvarkens- en zeugenhouders met forse verliezen blijven zitten.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Waarheid

  Aanbod is wel degelijk te groot, anders zou de prijs zeker gestegen zijn. Simpel.

 • no-profile-image

  kees

  Slachten alles inblikken en verkopen als honde kattevoer brengt meer op en de druk is van de markt

 • no-profile-image

  buurman

  en dan ook nog de markt voor kattevoer kapotmaken, is niet goed

 • no-profile-image

  WW

  @Waarheid, er is veel vraag naar varkens maar de slachterijen hebben de macht om dit zo te doen al of niet gedwongen door de supers. Er zijn maar twee manieren om het te veranderen. De eerste is om te zorgen dat het aanbod veel lager word, maar de eerste 10% helpt nog weinig en de tweede is om de boel toch maar eens plat te gooien. @ Derk de slachterijen geven volgens mijn info de garantie dat ze niet zullen verhogen dit jaar, over niet verlagen doen ze geen enkele toezegging. Als het anders is zeg het me ff.

 • no-profile-image

  Derk Klein Kranenberg

  Willy, je hebt gelijk. De slachterijen praten alleen over het niet verhogen van de varkensprijs. Verder zeggen zij niets. Derk

 • no-profile-image

  Pj

  Kees,dan kan je beter biggen verwerken tot kattevoer,kosten niet meer per kg en scheelt op termijn 4 tot 5 keer zoveel vlees.Kat zal het worst wezen want is altijd beter dan de rommel die ze nu krijgen!

 • no-profile-image

  brabantsduitserke

  willen de heren van commisie van doorn
  de varkens niet voor een hogere prijs kopen
  ze hebben toch een duurzame afspraak gemaakt
  of heeft commisie van doorn toch geen grip op de varkensprijs
  naar mij inziens wordt de europese varkensprijs in duitsland gemaakt dit is toch het levende bewijs

 • no-profile-image

  Janssen

  We hadden een succesvol producentendebat met heldere uitkomsten. Varkenshouders dienen zelf regie te nemen en zich te organiseren. Dat vraagt meer discipline dan 300 vergaderingen en 50 prikacties. Niemand gelooft toch dat Daan van Doorn of Marijke Vos ons uit de shit helpt? NVV en LTO, steek de koppen bij elkaar en richt producentenintegraties op.

 • no-profile-image

  Waarheid

  Beste w.w.,

  Als er ECHT veel vraag is naar varkens, dan stijgt de prijs ook. Er ontstaat dan een vorm van (nieuwe) concurrentie. Met de boel plat gooien heb je alleen je zelf maar mee. Werkt voor kort duur. Jij bent helaas geen Willy Wortel w.w. De oplossing is gewoon een lager aanbod van vlees.

 • no-profile-image

  boeren hebben macht

  De inkopers van schlachterijen doen gewoon beter hun werk als de handelaren/boeren

 • no-profile-image

  john

  het vlees is vorig jaar december al aan de retail verkocht op basis van 1,50 per kg geslacht gewicht... als we niet in actie komen flikken ze dat dit jaar weer!

 • no-profile-image

  pffffff

  hoikes, idd een prijsverhogingzit er niet direkt aan te komen maar nen afslag.......da zal zo lang niet meer duren........minder aanbod is de enige oplossing ! Wie wat en waar mindert......da zal de koude sanering wel uitmaken !

 • no-profile-image

  ww

  @ waarheid. Als er nu geen vraag is wanneer is er dan wel vraag. Als er binnen een week meerdere handelaren bellen en zelfs een slachterij waar ik al een aantal jaren geen zaken meer mee heb gedaan, dan is er in mijn ogen vraag naar varkens, veel vraag zelfs. Dat de slachterijen de prijs dan gelijk houden onder aanvoering van de grote jongens dan is dat omdat ze hun macht misbruiken en zelfs de Duitse ISN onder druk zetten om niet te verhogen. Wie dit nu niet ziet is blind. Ben het niet met je eens dat plat gooien niet helpt. Kijk naar de actie's van de FNV, heb nog nooit gehoord dat ze de toezeggingen die tijdens een staking zijn afgedwongen ze weer hebben ingeleverd nadat ze waren gestopt met staken. @ waarheid als jij diegene wil zijn die iedere keer varkens wil inleveren om aan de zogenaamde weinige vraag volgens de slachterijen te gemoed te komen, dan ga je nog vaak inleveren en dan hebben we het nog niet over wat er gebeurd als de supers de kortstondige piek in de prijs gaan opvullen met samba vlees. Het lijkt me veel beter dat we de komende maanden bij de supers gaan aandringen op een eerlijke verdeling van de marges en als dat aandringen moet gebeuren door de boel voor een aantal dagen/ weken plat te gooien dan wil ik de organisator wel zijn want wat er nu gebeurd is diefstal op klaar lichte dag

 • no-profile-image

  pfffff

  @ww,bij de supers gaan aandringen op een eerlijke winstverdeling,daar geloof je toch zelf nie in ????? We leven in een wereld waar het elk voor zich is ! De boel een aantal dagen plat gooien is ook geen oplossing,in tegendeel zelfs !

 • no-profile-image

  ton

  Je moet de varkens hier in Nederland houden.Hier vragen ze om varkens en als ze niet naar Duitsland gaan dan komt de vraag en de prijs verhoging uit Duitsland vanzelf.En de keurings kosten heb je dan even ook niet.Scheelt ook weer een paar centen.

 • no-profile-image

  ik

  er word gewoon met ons gespeeld, dik70 jaar geleden ging men over lijken en nu dus nog steeds................

 • no-profile-image

  supermarkteigenaar

  De gemiddelde varkensprijs over de laatste 5 jaar is 1.38 euro, terwijl in diezelfde periode de biggen duurder waren dan nu. Het is hier al vaker geschreven, die 1.50 euro is zo'n rare prijs nog niet. In de winkel ligt het vlees niet meer voor een appel en een ei, zoals 5 jaar geleden. De vleesafdeling is al enkele jaren niet meer mijn lukratiefste afdeling in de supermarkten. Of ik moet het spotgoedkoop aanbieden of ik moet het duur inkopen met risico dat omzet daalt. De consument koopt toch minder vlees!!
  Maar jullie blijven klakkeloos het dure voer voeren. Waar blijft de innoviteit waar de varkenshouderij jaren om bekend stond in Europa. Ik zag op deze site een reportage over een nieuwe stal met cv en roosterverwarming. Is dat niet een beetje te ver doorgeschoten. Waar zijn de goedkope kistenstallen gebleven?

 • no-profile-image

  Waarheid

  Beste w.w., dan snap ik werkelijk niet waarom jij als NVV voorman de leden niet hebt opgeroepen deze week niet te leveren!! Is nog eens publieksvriendelijk ook i.p.v. onbegrip kweken bij de boel plat te gooien. Als men zo om varkens schreeuwt als jij wil doen geloven, en we leveren een week niet of nog beter een aantal weken beperkt, dan zullen ze MEER gaan bieden. Mag aannemen, gezien jou betogen afgelopen tijd, dat jij de varkens minimaal een week vast houdt? Ik blijf erbij dat er nog steeds net effe teveel vleesaanbod is. Hoeft natuurlijk niet alleen varkensvlees te zijn. Laat maar horen.

 • no-profile-image

  Varkenshaas

  Supermarkteigenaar, In iedere kraamstal wordt al sinds 35 jaar vloerverwarming of een andere deugdelijk systeem gemaakt. Dat heeft de innovatie meegebracht en een ontwikkeling in technische resultaten. Als we terugmoeten naar het systeem van vroeger lag de kostprijs nu dik boven de 2 euro. Wat wil je nu ??? Je bent bang het vlees niet verkocht te krijgen voor 25 cent per kilo meer terwijl we wel allemaal ons zelf bezatten in de kroeg voor een euro per pilsje meer. Het wordt gewoon niet gevraagd in de winkel en dan zal een hogere kostprijs nooit geen gewenning worden !!!!!

 • no-profile-image

  brabantsduitserke

  ik ben het met de varkenshaas eens,het vlees
  moet gewoon duurder iedereen moet verdienen de boer de voerfabriek de slachterij en de retail maar het wordt simpelweg niet gevraagd ,ben er van overtuigd dat het wel
  betaald wordt . als men morgen de benzine of dieselprijzen verhoogd blijft iedereen in de auto stappen andere produkten die in de loop der jaren duurder zijn geworden omdat de kosten van produktie hoger liggen dan vroeger worden ook verkocht autos brandstof kleding bier sigaretten enz maak de vergelijking met de metselaar ,vroeger moest hij bij ons 2uur metselen om 1kg varkenshaas te kunnen kopen ,nu heeft hij het in een kwartier bij elkaar gemetseld
  kortom er moet in de winkel meer gevraagd worden aan de consument

 • no-profile-image

  handelaar

  W.W. het lijkt me niet zo'n goed idee dat jij iets gaat organiseren. De vorige keer stond jij ook bij een fabriekspoort om de boel af te sluiten, de op het terrein aanwezige auto's konden (gelukkig) via een andere poort alsnog van het tereein af.......
  Daar komt nog bij: 't is niet chique om een poort van een Nederlandse fabriek te blokkeren terwijl je zelf je varkens in Duitsland laat slachten.......
  Zoals hier al eerder is geschreven: de supers hebben 't gewoon handiger aangepakt dan de producenten.
  Op een bijeenkomst voor varkenshouders sprak een eigenaar van een Oostelijke supermarktketen. Een varkenshouder vroeg hem "wat moeten wij nu gaan doen om net zo veel te verdienen aan een varken als jij?". De supermarktman antwoordde (geheel naar waarheid): "oh, da's heel simpel, moet je ook een supermarkt beginnen...."

 • no-profile-image

  WW

  @Handelaar Oosten, of jij het nu wel of niet chique vind maakt mij niet uit en dat ik mijn varkens in Duitsland lever komt alleen omdat ze daar meer opbrengen. Wat niet chique is dat mensen zich handelaar noemen en een verlengstuk van de slachterij zijn en daar naar handelen. Netjes op de vrijdag het beurs formulier mailen met de prijs erop die de slachterij wenst en dan de voorzitter laten roepen dat de NVV notering te hoog staat. Trouwens dat de slachterij geblokkeerd werd was omdat ze niet wilden praten en geen fatsoenlijke prijs wilden betalen. Nu jij het toch over de achterpoort hebt, het was in overleg met politie en Vion dat die open bleef voor calamiteiten. Was jij het die daar tegen de afspraken in misbruik van maakte door er met de vrachtauto door te gaan die nog ff de laatste varkens had geleverd. Weinig solidair met je klanten die toch zorgen dat je dagelijks je brood verdiend.

 • no-profile-image

  Varkenshaas

  @handelaar Oosten, het steekt mij veel meer dat JIJ en je SLACHTERIJ niet bij machte zijn om een hogere prijs af te dwingen bij de kopers van vlees. Daar zit een probleem en dus ben jij net zo schuldig als ieder ander die varkens inkoopt dat je niet de kostprijs kunt betalen aan je leveranciers. Het is toch van de zotte dat ik aan wie ook bel in NL niet de kostprijs kan beuren terwijl mij wel een gigantisch pakket aan eisen opgelegd wordt voor milieu en welzijn.
  WW heeft dus niet helemaal ongelijk om bij de slachterij gaan te staan. Misschien moeten we ook wel bij jou aan de deur gaan staan zodat je de slachterij droog kan leggen.
  Supermarkten lachen zich ziek dat ze het vlees voor dit jaar zo goedkoop ingekocht hebben, en ik geef ze nog gelijk ook. Het probleem ligt toch echt bij degene die het vlees te goedkoop weggegeven hebben!!!!

 • no-profile-image

  richard

  Het lijkt mij ook geen goed idee.Een overeenkomst tussen slachterijen en de boeren om de slacht gewichten naar beneden te krijgen lijkt me zinvoller. Er moeten eenmaal minder kg aan de haak komen en vlees zal duurder verkocht moeten worden in de supermarkten.Een kg brood brengt meer op als kg varkensvlees.De verhouding graan in deze 2 is ongeveer 1op 7 de bakkers hebben de prijs 10 a15 cent verhoogt dus wij moeten ook mogen door rekenen.Net als iedereen doet.

 • no-profile-image

  john

  meel en graan kan je bewaren,, levende varkens niet! Een bakker die brood bakt noemt een prijs en bakt niet meer broden dan er besteld worden.. Wij stoppen nu de pipet in de zeug en hopen maar dat we over 11 maanden een goede prijs voor het varken krijgen. 11 maanden productie cyclus of een nacht... De bakker schakelt snel op en af afhankelijk van de vraag.. Wij varkenshouders kunnen dan niet!

 • no-profile-image

  piet pelle

  Toch raar, een varkenshouder die in Nederland wil protesteren, terwijl hij in het buitenland levert. Hij moet net zo goed in Duitsland protesteren, het is één Europese markt. Een teken dat de boeren onderling verdeelt zijn. Fuseer tot één grote cooperatie zodat jullie ook een vuist kunnen maken tegen de supermarkten.
  Wat supermarkteigenaar opmerkt vind ik ook raar: vloerverwarming en cv in een varkensstal terwijl de boer zit te vernikkelen van de koude. Hoezo duurzaam?

 • no-profile-image

  richard

  Volgens mij werken bakkers met een adviesprijs.Te veel brood gebakken gooi je het weg.Ik krijg nu toch ineens een idee.

 • no-profile-image

  john

  japz adviesprijzen net zoals bij de fokgelten, raak je ze niet kwijt dan maak je er worst van of als we de vleesvarkens niet kwijt kunnen voor de gevraagde prijs dan worden ze kattenvoer. ben benieuwd hoeveel % we moeten verwerken tot kattenvoer.

 • no-profile-image

  varkensboer

  beste supermarkt eigenaar die 1.50 euro is inderdaad geen rare prijs dat is de grensprijs daar zou het nooit onder mogen komen!
  en jij zegt het voer is duur heb je al eens in de schoenen van de akkerbouwers gestaan die kunnen het graan ook niet voor niks telen voor hun is dit ook de prijs waar het graan niet onder zou mogen komen om er gezond uit te komen!
  of heb je er al eens over nagedacht wie ons voedsel gaat produceren over 20 jaar? ik zie toch maar heel (te)weinig jonge agrarische ondernemers opstaan, en waarom denk je? omdat je als agrarisch ondernemer veel risico's loopt en achteraf maar moet wachte wat je voor je product krijgt, je hebt geen zekerheid! en als er niet betaald gaat worden voor voedsel de komende jaren dan kon er nog eens een behoorlijk probleem ontstaan waar nog niemand bij stil staat!
  en die goedkope stallen daar mag in 2013 niet meer in gedraaid worden buiten dat toen die goedkope stallen gebouwd zijn was de varkesprijs veel hoger als nu de prijs is al jaren langzaam aan het zaken!

 • no-profile-image

  john

  i.p.v. een protestactie kunnen we natuurlijk ook afspreken dat er een maand lang niet onder de 1,60 geladen wordt. en de maand er na 1,70. dan weten we uiteindelijk ook precies hoeveel varkens er blijven zitten.

 • no-profile-image

  junior

  Varkensboer Limburg, waarom denk je dat er zo weinig jonge agrariers klaarstaan? Heeft te maken met het beleid van de huidige. Ik heb 5 jaar bij mijn ouders in een maatschap gezeten, het bedrijf was levensvatbaar.Maar de bedrijfsvorm niet, ik heb altijd gepleit voor een BV. Nu was het met Kerst klagen dat in het afgelopen jaar niets was verdiend en met Pasen dat de aanslag van de belastingen zo hoog is. Welke bedriven breiden nu nog steeds uit? Juist.

 • no-profile-image

  Jonas

  En jij ben varkensboer, Junior? Ook zonder BV hoef ik geen cent belasting te betalen, al jarenlang.

 • no-profile-image

  Fokker

  Afgelopen week werd uitgesproken, dat de "grote Duitse jongens" afgesproken zouden hebben, om deze prijs te handhaven tot eind van dit jaar ! Dit zou iets voor NMA kunnen zijn, maar wie gaat die kar kunnen trekken ?

 • no-profile-image

  Varkens

  Ik wil belasting betalen! heel graag zelfs!

 • no-profile-image

  guillaume

  @Junior,dat zijn nou net de bedrijven die die zoveel adviseurs nodig hebben en zelf niet meer durven/kunnen beslissen en denken dat ze de hand boven het hoofd gehouden wordt.Als jij deze prijs nu kunt overleven ben je al of wordt je speelbal van de periferie.Als je nu nog er van overtuigt ben dat jij wel zult overleven met je b.v.tje dan kun je als je alles telt beter in loondienst gaan.Die grote uitbreiders als ze zelf aan het werk moeten en er geen uitbreidingen kunnen doen geven dat soort types het snel op. Een ander drijven is leuk(managen)want winst bejag is nodig maar als je ondernemer bent kun je je grote b.v maar beter af gaan stoten want als een gezinsbedrijf het nu al niet red,moet niet verwachten dat ze over een aantal jaren niet het mes op jouw keel zetten zet deze prijsvorming van vlees en voer zich door.
  Dan geef je de sleutel vanzelf af,of je prive woning komen ze dan ook wel halen als je onvoldoende gepresteert hebt als "hoofd verantwoordelijke".Daarom zijn de adviseurs ook vaak jongetjes van boerenafkomst die de rekensom goed kennen maar geen aandelen nemen in je bedrijf.Als je gezinsbedrijf collega's afvallen ben jij met 10 jaar ook rijp om te stoppen maar dan vrijwillig.Als ze niet aan je kunnen verdienen(buigt) laten ze je snel vallen ook al ren je dan je kapot,dat zie je nu wel weer je kunt niet groot genoeg zijn.Als we niet meer kunnen samenwerken ben jij er nog wel maar ook al heb je er 30000 m.v nog steeds een dwerg,maar dan met weinig collega's net als in het bedrijfsleven.Infuus ondernemers.Je er moet er maar motivatie uit kunnen putten.Deze instelling(uitbreiden) heeft geresulteerd samen met de voerprijs in Tweedeling en overaanbod in Europa,met de primaire sector als verliezer en gaat dit door dan is binnen 2 jaar 50% van de varkensbedrijven weg. Dus ik zou de weg maar eens opgaan en niet zo'n slappe Nvv actie van van het voorjaar dat alle varkens al geslacht waren door lekken.Ze lachten ons gewoon uit.35% prijsverhoging is zeker nodig om de exportpositie en collega's te kunnen vasthouden.Wat ze met de kleintjes al gedaan hebben doen ze ook met de grotere onder ons.Maar dan huil je alleen in je grote lege B.V.Tanden laten zien,maar wel alle boeren ook die met b.v.Z.lto/Nvv/Varkens vandaag/handelaren/personeel etc.Dan vorm je pas een vuist en kun je pas herstellen als het verlies terug verdient is.Of we wachten af tot v.d zomer misschien(0.15)cent erbij krijgen we vanzelf de markt in beeld?Over 20 jaar is dan niemand geintereseerd in.

 • no-profile-image

  drientje

  Wat een prietpraat Guillaume. Het zijn momenteel de kleinere varkenshouders die gedwongen worden te stoppen. Veelal in de schuldsanering terecht komen, de bank en de voerboer kunnen hun verlies overzien.
  Nee dan de grote BV-houders. Die zijn door bank en voerboer zover overgefinancierd,(elke verkoper geilt op groot) die laten ze allemaal lopen. Een oplossing heb ik ook niet hiervoor, maar bank en voerboer kunnen wat mij betreft wel aan schandpaal.
  Drientje, Twente.

 • no-profile-image

  Henk

  Wat een geneuzel hier, een Handelaar Oosten, wat gewoon een chique uitdrukking is voor Slaaf Slachthuis. Dan nog veel klagers, waarvan je je afvraagt waarom ze niet gewoon de sleutels bij hun bank inleveren. Gisteren een paar honderd man bij de opening van Houben, gelukkig nog veel optimisme aldaar. De één bouwt nog voor 2000 zeugen, de ander voor 4000. Geloof maar niet dat zij zich laten tegenhouden door wat prietpraat op dit forum. Kom op, pc uit en de handen uit de mouwen.

 • no-profile-image

  Varkenshaas

  Henk, Oosten: Heb je de nieuwe stal al uitgegraven? Dikke winst wordt dat. Als de vette niet rap stijgen hebben de vermeerderaars in 2012 een rampjaar, want dan ligt de prijs voor komend jaar nog lager.
  Ik zie nog niet aankomen dat de prijzen van de vette komend jaar hoger liggen en de voerprijs blijft hoog. Succes.

 • no-profile-image

  junior

  Jullie moeten goed lezen; ik ben al 8 jaar geen varkenshouder meer. Ik wilde het bedrijf overnemen maar heb twee zussen die geld wilden zien en ouders die een oudedagsvoorziening wilden hebben. Ik heb bij hen 5 jaar in loondienst en 5 jaar in maatschap gewerkt. Het bedrijf is nu een veredelde caravanstalling. Het geld uit de maatschap heb ik gestoken in een GmbH met twee Oosteuropese dochters met activiteiten in de verhuur- en lease sector. Ik ben nu voor 50% eigenaar, maar wel met een vast loon en de winst blijft in het bedrijf.
  Guillaume, heb jij nog leveranciers die geen BV zijn. Zelfs de dierenartspraktijken zijn het momenteel vaak al.

 • no-profile-image

  Jonas

  okee Junior, nu begrijp ik het. Op die manier kun je ook geen varkensbedrijf beginnen. Maar troost je, je bent nu beter af dan wanneer je wel varkenshouder was gebleven!

 • no-profile-image

  guillaume

  He Henkie ,zit je nog in allerlei besturen(konkelen) om onder het werken uit te komen in je grote schuren.Dankzij dat soort types hebben nou de normale gezins bedrijven geen brood meer(eigenbelang boeren).Drientje,dit soort prietpraat is de ervaring uit de praktijk,maar als klein bedrijf kon je dit wel zien aankomen,als dit soort types als Henkie voor de periferie willen lopen,kun je maar beter gestopt zijn en zou er ook geen karbonaatje van lusten,die moeten ook aan de schandpaal,samen met de periferie maar het niveau van de overblijvers is niet bijster hoog,goedkopere grondstoffen kun je niet krijgen als deze alles blijven rechtpraten wat krom is.Het is voor een inkomen nodig en je kunt niet meer eten dan de buik vol.Maar daar scoor je niet meer mee.Vleesvervangers zijn minder milieu belastend,Henkie.De consument kun je van alles wijsmaken toch.De weg op met z'n allen,behalve Henkie,ben je al stiekum je bouwblok aan het vergroten,toch wel binnen de wet!

 • no-profile-image

  menslievend--

  Tsja die henkie zoals hij praat,dat is nou types een gevalletje waar de ouders bij de geboorte het verkeerde hebben weggegooid.op zulke asociale egoisten zit een fijne maatschappij toch helemaaal niet te wachten.

Laad alle reacties (38)

Of registreer je om te kunnen reageren.